Zatvori
Dizalice
Foto: Levi Meir Clancy / Unsplash
PoslovniPuls
09/04/2024

Početak godine donio nastavak rasta u hrvatskom građevinskom sektoru

Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 14,3% godišnje (u odnosu na 10,3% u prosincu 2023.). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 18,2%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 1,8% u odnosu na kraj 2023, prenose RBA analitičari.

U prosincu je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+20,2% godišnje, četvrta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama nakon dvije zaredom negativne godišnje promjene zabilježena pozitivna (+3,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Objava DZS-a pružila je i konačne podatke za 2023. godinu. Obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je u 2023. u prosjeku za 5,1% na godišnjoj razini (u odnosu na preliminarnih 4,8%). Prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2022. obujam građevinskih radova porastao je također za 5,1%.

U siječnju je izdano 881 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 6,0%. Od toga se 780 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na blago pogoršanje sentimenta u veljači na mjesečnoj razini, zadržavši se i dalje iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano na godišnjoj razini, u veljači je evidentiran nastavak rasta pokazatelja punih godinu dana. Posljedica je to ponajviše priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak (kvalificirane) radne snage, dok će na privatne investicije nastaviti negativno utjecati pooštreni uvjeti financiranja i slabost gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram