Zatvori
Laptopi
Foto: Freestocks / Unsplash
PoslovniPuls
26/03/2024

Rumunji koriste umjetnu inteligenciju za bolje iskorištavanje sredstava iz EU fondova

Rumunjska državna agencija za ruralne investicije izjavila je kako koristi umjetnu inteligenciju u svrhu pomoći poljoprivrednicima pri apliciranju za sredstava iz fondova Europske unije.

U ponedjeljak je Agencija za Financiranje Ruralnih Investicija (AFIR) izjavila kako je počela koristiti usluge softverske tvrtke UiPath za automatizaciju poslovanja i to prije malo više od dvije godine.

Umjetna inteligencija preuzela je dugotrajne zadatke pretraživanja državnih baza podataka radi dobivanja zemljišnih knjiga i pravnih zapisa za poljoprivrednike, poduzetnike i državne institucije koje apliciraju za EU fondove.

"Automatizacija temeljena na umjetnoj inteligenciji igra izuzetno važnu ulogu u ubrzanju ključnih procesa za poljoprivrednike i čini ih učinkovitijima", rekao je direktor AFIR-a George Chiriță.

Otkako su počeli koristiti AI, agencija je obradila zahtjeve za financiranje u vrijednosti od 5,32 milijarde eura (5,76 milijardi dolara) za više od 50.000 poljoprivrednika, tvrtki i lokalnih institucija, navodi se.

Iako je Rumunjska postala jedno od najaktivnijih tehnoloških središta Europe, s visoko kvalificiranom radnom snagom, još uvijek zaostaje za mnogim drugim europskim državama u pružanju digitalnih javnih usluga za građane i poduzeća te se borila da iskoristi milijarde eura dostupnih kroz EU razvojne fondove.

Podaci Eurostata pokazuju da je samo 28% Rumunja imalo osnovne digitalne vještine u 2023. godini, što je ispod europskog prosjeka od 54%. Digitalne javne usluge za građane i poduzeća rangirane su na 45, u usporedbi s europskim prosjekom od 84.

Iz UiPath, rumunjska tvrtka čija se vrijednost procjenjuje na 13,3 milijarde dolara nakon izlistavanja na Njujorškoj burzi (NYSE), u izjavi za Reuters kažu kako su pružili usluge automatizacije i drugim poljoprivrednim agencijama, uključujući Norvešku i Sjedinjene Američke Države.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram