Zatvori
Saudijski princ
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
18/03/2024

Saudijski naftni div zaradio više od Facebooka, Amazona i Tesle zajedno

Naftni div iz Saudijske Arabije, (Saudi) Aramco, izvijestio je o dobiti od 121 milijardu američkih dolara (94 milijarde funti) za prošlu godinu, što je manje od rekorda iz 2022. godine zbog nižih cijena energije.

Godine 2022. godine prijavili su dobit od 161 milijardu dolara, vjeruje se da je to najveća ikad prijavljena dobit od strane javno izlistane kompanije.

Tvrtka je navela u priopćenju: "Smanjenje uglavnom odražava utjecaj nižih cijena sirove nafte, manjih prodanih količina te slabljenja marži rafinerija i kemikalija."

Aramco je prošle godine imao prihode u iznosu od od 440 milijardi dolara što je pad u odnosu na 535 milijardi dolara prihoda u 2022. godini.

Glavni izvršni direktor Aramca, Amin H Nasser, izjavio je: "Naša otpornost i agilnost doprinijeli su zdravim novčanim tokovima i visokim razinama profitabilnosti, unatoč izazovnim gospodarskim uvjetima."

Vlada Saudijske Arabije naredila je kompaniji da zadrži proizvodnju od 12,8 milijuna barela nafte dnevno unatoč ranijim planovima za povećanje proizvodnje.

Saudijski ogromni naftni resursi, smješteni blizu površine pustinjskog prostranstva, čine ga jednim od najmanje skupih mjesta na svijetu za proizvodnju nafte.

Princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nada se iskoristiti bogatstvo od nafte kako bi kraljevstvo udaljio od ovisnosti o "crnom zlatu", a to pokušavaju kroz projekte poput futurističkog pustinjskog megapolista Neom o čemu smo već pisali.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram