Zatvori
Fisker električni automobil
Foto: Fisker
PoslovniPuls
04/03/2024

Tesla je kralj, ali svi drugi američki proizvođači električnih automobila ne stoje pretjerano dobro

Teslini domaći suparnici Rivian, Lucid i Fisker bili su visoko pozicionirani prije nekoliko godina. Usred naglog interesa investitora, ovi američki proizvođači električnih vozila imali su visoke tržišne kapitalizacije i optimistično su gledali u budućnost.

Danas, sve zajedno izgleda puno manje optimistično. Sektor električnih vozila suočava se s usporavanjem rasta, a čak i lider na tržištu, Tesla, upozorio je na "izazovne mjesece".

Prošlog mjeseca Rivian je objavio razočaravajuće kvartale financijske rezultate te najavio smanjenje broja zaposlenika za oko 10%. Njegova tržišna kapitalizacija pala je na 11 milijardi dolara s vrhunca od 153 milijarde dolara iz 2021. godine, piše magazin Fortune.

Rivian
Rivian

Gene Munster, upravitelj partner u Deepwater Asset Managementu, ovog je tjedna nabacio ideju da Apple - koji je nedavno odbacio vlastiti projekt električnih vozila - kupi Rivian, ističući nisku vrijednost. "Apple 'treba probiti' u neko novo tržište", rekao je za CNBC. "Treba nešto veliko učiniti, a potencijalno bi Rivian bio upravo odgovor."

Naravno, to bi bio neuobičajen potez za Apple. Njegova najskuplja akvizicija do sada bila je 3 milijarde dolara za proizvođača slušalica Beats Electronics 2014. godine. Amazon, koji kupuje dostavna vozila od Riviana, najveći je dioničar tog proizvođača električnih vozila, s otprilike 16% udjela.

"Trebaju masovno smanjiti troškove, a izvršni tim treba živjeti u tvornici ili će propasti", poručio je Elon Musk ustvrdivši kako tvrtka ima oko šest kvartala prije nego što bankrotira.

Još jedan američki EV proizvođač, Lucid, izgubio je više od 90% svoje tržišne kapitalizacije i sada vrijedi "samo" 7,6 mlrd. dolara.

Lucid
Lucid Motors

Prošlog mjeseca iz Lucida su najavili kako će izbaciti samo 9.000 električnih vozila ove godine, što je daleko ispod 90.000 koliko su predviđali prije tri godine. Poteškoće u kojima se Lucid našao, potaknule su spekulacije kako će arapski državni investicijski fond (PIF) koji drži oko 60% dionica Lucida, preuzeti ostatak kompanije, međutim to se nije dogodilo. Barem zasad.

Što se tiče Fiskera, njegova tržišna kapitalizacija iznosi skoro beznačajnih 258 milijuna dolara, a još 2021. godine vrijedio je 4,1 mlrd. dolara. Prošlog mjeseca je dobio upozorenje od njujorške burze (NYSE) zbog nepoštivanja propisa jer se dionicom kompanije trgovalo ispod vrijednosti od 1 dolara tijekom posljednjih 30 dana. Reuters je, pozivajući se na neimenovane izvore, izvijestio ovog tjedna da je Fisker u završnim pregovorima s Nissanom o partnerstvu - i financijskoj podršci. Prema dogovoru, japanski proizvođač automobila uložio bi 400 milijuna dolara u Fiskerovu platformu kamiona i izgradio planirani Alaska pickup od 2026. godine.

"Vjerujem da imamo budućnost - inače ne bih bio ovdje", rekao je izvršni direktor Fiskera Henrik Fisker Yahoo Financeu ovog tjedna, odbijajući izravno komentirati pitanje o Nissanu. "I vjerujem da ćemo uspjeti izaći iz ovog, rekao bih, općeg pada tržišta električnih vozila koji je prisutan."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram