Zatvori
Ray Dalio
Foto: David Fitzgerald /Sportsfile
PoslovniPuls
04/03/2024

Legendarni Ray Dalio kaže da nismo pred pucanjem burzovnog "balona"

U novoj bilješci, legendarni hedge-fond investitor Ray Dalio, navodi kako trenutno stanje burzovnog tržišta u SAD-u, unatoč visokim valuacijama brojnih kompanija i sve većim spekulacijama kada su u pitanju tehnološke dionice, nije pretjerano zabrinjavajuće.

"Kada pogledam američko burzovno tržište prema ovim kriterijima, čak i neki dijelovi koji su najviše porasli i dobili medijsku pozornost, ne izgledaju kao balon koji će puknuti", napisao je Dalio.

S&P 500 je postavio niz rekorda u 2024. i ostvario je rast od 8% od početka godine, navodi BusinessInsider.

"Sedam veličanstvenih" dionica - Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet i Meta - i dalje su u fokusu ulagača.

Dalio priznaje kako su burzovni dobici ovih kompanija potaknuli širi rast cijena dionica.

"Veličanstvenih sedam izgleda možda kao sapunica, ali ne i kao pravi balon", tvrdi Dalio. "Vrednovanja su malo skupa s obzirom na trenutne i predviđene dobitke, sentiment tržišta je optimističan, ali ne izgleda pretjerano niti vidimo prekomjerno zaduživanje ili navalu novih i naivnih ulagača."

Unatoč tome, postoje rizici koji bi mogli dovesti do malo ozbiljnije korekcije na burznovim tržištima.

"Još uvijek možemo zamisliti značajnu korekciju ako tehhnologija generativne umjetne inteligencije ne opravda unaprijed ugrađeni utjecaj", rekao je Dalio.

Povijesni trendovi mogu potvrditi Daliovu procjenu da dionice nisu u području balona.

U bilješci prošlog tjedna, suosnivači DataTrek Researcha, Nicholas Colas i Jessica Rabe, ukazali su na 31% trogodišnji rast S&P 500 na osnovu cijene, što je čvrsto ispod tipičnih povrataka koji ukazuju na formiranje balona prije pada, prenosi BusinessInsider.

"Nismo ni blizu toga sada, što govori da povjerenje investitora nije dosegnulo nezdravi maksimum", rekli su iz DataTrek-a. "To ne jamči daljnje dobitke, ali sigurno možemo otkloniti 'rizik od balona' s popisa briga na burzi."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram