Zatvori
Neboderi
Foto: Arhiva
PoslovniPuls
01/03/2024

Domaći građevinski sektor i dalje ostvaruje rast po impresivnim stopama

Prema privremenim podacima DZS-a, u prosincu 2023. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020, prenose RBA analitičari.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 9,6% godišnje (u odnosu na 6,5% u studenom odnosno 7,6% u listopadu). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od lipnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je skromnijih 2,7%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 5,0% u odnosu na studeni 2023.

U prosincu je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+16,1% godišnje, treća zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama zabilježena druga zaredom negativna godišnja promjena (-0,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Objava podataka za prosinac 2023. zaokružila je statistiku za cijelu prošlu godinu. Obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je u 2023. u prosjeku za 4,8% na godišnjoj razini. Prema izvornim indeksima, u odnosu na istu prosječnu stopu za 2022. godinu obujam građevinskih radova porastao je također za 4,8%. U istom vremenskom periodu je izdano 11.564 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2022. predstavlja rast za 3,6%. Od toga se 10.025 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na poboljšanje poslovnog optimizma u 2023. u odnosu na godinu ranije te se pokazatelj nalazi iznad dugoročnog prosjeka, blizu prosjeka 2019. godine. Prema posljednjim podacima HNB-a, poslovni optimizam u građevini nalazi se i na početku 2024. na razmjerno visokoj razini. Promatrano i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u siječnju je evidentiran nastavak rasta pokazatelja. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak kvalificirane radne snage, dok će na privatne investicije negativno utjecati i pooštreni uvjeti financiranja. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost u još uvijek izazovnom poslovnom okruženju", stoji u završnom komentaru analitičara Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram