Zatvori
Euro novac
Foto: Stock Birken / Unsplash
PoslovniPuls
20/02/2024

Hrvatska kućanstva uzimaju sve više kredita

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prosinca 2023. 21,8 mlrd. eura. U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 9,4% (+1,9 mlrd. eura), što je za 0,5 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu u studenom.

Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 88,6 mil. eura ili 0,4%, prenose RBA analitičari.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od 10,9 mlrd. eura na kraju prosinca činili su 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 9,8% (+0,7% u odnosu na studeni).

Prema dostupnim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja za stambenim kreditima je u drugoj polovini godine oslabila, što je posljedica i završetka posljednjeg kruga državnog subvencioniranja. Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su krajem prosinca gotovo 8 mlrd. eura ili 36,7% ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U prosincu je ostvaren rast u odnosu na prosinac 2022. iznosio 10,9%, najviše od kraja 2019. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,5%, nakon što je u studenom ostvaren najsnažniji mjesečni porast od svibnja 2019. godine (1,2%). Navedeno je vjerojatno rezultat snažnije sklonost nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih, ali i realnih plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama uslijed inflatornih pritisaka u posljednje dvije godine. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 774 mil. eura (3,6% ukupnih kredita), bilježe pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U prosincu je smanjenje iznosilo 1,4% na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj razini pad iznosio 5,6%. Krediti po kreditnim karticama (1,9% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 401,9 mil. eura (-0,1% na mjesečnoj razini), a u prosincu je prvi put od kolovoza 2023. zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta (+1,0%).

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je na kraju 2023. 6,1%, što je u odnosu na lipanj 2022., to jest u odnosu razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za oko 80 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,7%, što je 150 baznih bodova više u odnosu na lipanj 2022.

"Promatrano na mjesečnoj razini, skroman pritisak na rast kamatnih stopa i dalje je prisutan kod gotovinskih nenamjenskih kredita, osobito kod promatranih kredita s promjenjivom kamatnom stopom i kraćim razdobljem fiksiranja. S druge strane, nakon šest mjeseci uzastopnog mjesečnog rasta, zaustavljen je porast kamatne stope na stambene kredite (-4bb na mjesečnoj razini)", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram