Zatvori
Frankfurt neboderi
Foto: Jan-Philipp Thiele / Unsplash
PoslovniPuls
15/02/2024

Japan posrnuo i omogućio Njemačkoj da postane treće najveće gospodarstvo na svijetu

Donedavno drugo najveće gospodarstvo svijeta, Japan, u četvrtak je priopćio o dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta - pad od 0,4% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju nakon revidiranog smanjenja od 3,3% u trećem tromjesečju. Kretanje japanskog BDP-a u posljednjem kvartalu značajno je odudaralo od očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 1,4%.

Recesija, definirana kao dva uzastopna kvartala kontrakcije, postaje izazov s kojim se Japan suočava.

Za cijelu 2023., nominalni BDP Japana porastao je za 5,7%, dosežući 591,48 bilijuna jena, ili 4,2 bilijuna dolara prema prosječnom tečaju u 2023. Njemačka je, s druge strane, ostvarila rast nominalnog BDP-a od 6,3%, postigavši 4,12 bilijuna eura, odnosno 4,46 bilijuna dolara prema prošlogodišnjem prosječnom tečaju.

Nakon najnovije objave kretanja BDP-a, referentni indeks Nikkei 225 blago je porastao za 0,65%, privremeno premašivši prag od 38.000 u jutarnjim satima. Ulagači su vidjeli slabe ekonomske brojke kao mogući signal da će Banka Japana odgoditi svoj izlazak iz dugotrajne politike negativnih kamatnih stopa.

"Ova zabrinjavajuća slika rasta dodatno komplicira situaciju za japansku središnju banku u vezi s pooštravanjem monetarne politike", upozorio je Charu Chanana, voditelj FX strategije u Saxo Marketsu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram