Zatvori
Wall Street neboderi
Foto: Sirisvisual / Unsplash
PoslovniPuls
14/02/2024

Wall Street zabrinut: Inflacija u SAD-u ne popušta sukladno očekivanjima

Rast potrošačkih cijena u SAD-u na godišnjoj razini usporio je u siječnju skromnije od tržišnih očekivanja.

Indeks potrošačkih cijena pokazao je da se inflacija spustila s 3,4% na 3,1% (2,9% konsenzus), a isključujući cijene energije i hrane, dinamika rasta zadržana je na 3,9% godišnje (3,7% konsenzus). Rast na mjesečnoj razini sugerira na jačanje tekućih pritisaka budući da je opća stopa potrošačkih cijena porasla za 0,3% (s revidiranih 0,2% u prosincu), a temeljna za 0,4% (u odnosu na 0,3% na kraju 2023.), prenose RBA analitičari.

Snažniji od očekivanja rast bio je koncentriran u temeljnim uslugama, koje su u odnosu na prosinac porasle za 0,7%, najviše od rujna 2022. Upravo su one s 3,13 postotnih bodova najviše doprinijele ukupnom rastu potrošačkih cijena. Pozitivan doprinos generiran je još od strane cijena hrane (+0,35pb), dok su u suprotnom smjeru djelovale cijene energije (-0,32pb) te cijene neprehrambenih industrijskih dobara bez energije (-0,06pb).

"Čini se da deflacijski pritisci u temeljnim industrijskim dobrima popuštaju, a za stabilnu (temeljnu) dezinflaciju u narednim mjesecima bit će potrebno usporavanje rasta cijena usluga, posebice cijena smještaja. Objava proizvođačkih cijena u petak pružit će detaljniji uvid u trendove cijena industrijskih dobara. Dezinflacijski proces u kategorijama usluga djelomično ograničava solidna domaća potražnja, koju podržavaju trendovi na tržištu rada. Vrijedi napomenuti da su povijesno gledano očitanja inflacije u siječnju obično među najvišima u godini, odražavajući sezonalnost, što će nositelji monetarne politike zasigurno uzeti u obzir", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram