Zatvori
Jeff Bezos
Foto: U.S. Space Force / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
14/02/2024

Evo što zapravo stoji iza Bezosove selidbe u Miami

Jeff Bezos je prije nekoliko dana prodao dionice vrijedne oko 2 milijardi dolara i na prodaju dionica nije morao platiti niti centa poreza.

Prošle godine, osnivač Amazona objavio je putem Instagrama kako nakon gotovo tri desetljeća napušta Seattle kako bi se preselio u Miami, navodno da bude bliže roditeljima i svojoj tvrtci Blue Origin. Međutim, čini se kako je u pozadini Bezosovog preseljenja - porez, piše CNBC.

Naime, savezna država Washington uvela je 2022. godine porez od sedam posto na kapitalnu dobit za prodaju dionica ili obveznica, a to se odnosi na vrijednosne papire čija cijena premašuje 250.000 dolara. S obzirom na to da Washington nema porez na dohodak, ovo uvođenje poreza značilo je da bi Bezos morao platiti porez na dobiveni prihod od prodaje svojih dionica.

Od 1998. godine, Bezos je prodavao dionice Amazona u vrijednosti više milijardi dolara. Međutim, kada je Washington uveo spomenuti porez, Bezos je zaustavio prodaju. Prošle i pretprošle godine nije prodao nijednu dionicu Amazona, a krajem prošle godine čak je donirao dionice u vrijednosti od 200 milijuna dolara.

No, nakon preseljenja u Miami, Bezos se vratio prodaji dionica kako bi iskoristio povoljniji porezni položaj. Florida, u kojoj sada boravi, ne oporezuje ni prihode ni kapitalnu dobit, što mu je omogućilo da prošlog tjedna proda dionice u iznosu od dvije milijarde dolara i uštedi 140 milijuna dolara, koliko bi inače morao platiti Washingtonu na ime poreza.

Očekuje se kako iduće godine, Bezos planira prodati 50 milijuna dionica Amazona, što će mu donijeti dodatnu uštedu na porezu u iznosu od 610 milijuna dolara. Ako se vrijednost tih dionica poveća, njegova ušteda na porezu mogla bi biti i veća.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram