Zatvori
Elon Musk
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
12/02/2024

Musk preselio sjedište svoje druge inovativne kompanije u Nevadu

Kompanija Neuralink, čiji je suosnivač Elon Musk, premjestila je svoje pravno sjedište iz Delawarea u Nevadu nakon što je sudac u Delawaru odbacio Teslin kompenzacijski paket za Muska težak 55,8 milijardi dolara.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Musk na platformi X (nekadašnjem Twitteru), objavio kako će dioničari Tesle razmotriti mogućnost premještanja sjedišta tvrtke u Teksas.

"Nikada ne registrirajte svoju tvrtku u saveznoj državi Delaware", napisao je u jednoj objavi nakon sudske odluke. Kasnije je dodao: "Preporučujem registraciju u Nevadi ili Teksasu ako želite da dioničari odlučuju o stvarima (za kompaniju, op. a.)"

Pravni stručnjaci tvrde kako se većina korporacija registrira u Delawaru jer tamošnji zakoni više pogoduju korporacijama. "Delaware je izgradio svoj status preferirane savezne države za registraciju tvrtki time što je bio naklonjen menadžmentu tvrtki, a ne dioničarima", rekao je Erik Gordon, profesor poslovanja i prava na Sveučilištu Michigan.

Sutkinja Kathaleen St. Jude McCormick poništila je paket kompenzacija koji je Tesla odobrila Musku 2018., tvrdeći da je proces bio "manjkav" i cijena "nepravedna". U svojoj odluci paket je nazvala "najvećom mogućom prilikom za kompenzaciju ikada viđenom na javnim tržištima s višestruko većim iznosom".

McCormick je utvrdila kako Teslina uprava nije neovisna o Musku. Njegovi odvjetnici tvrdili su kako je kompenzacijski paket morao biti velik kako bi pružio Musku poticaj da ne napusti tvrtku.

Oni koji podržavaju Muska kažu kako njega ne bi trebalo promatrati kao druge izvršne direktore jer on nije poput drugih. On i Tesla su praktički nerazdvojni, pa je njegovo zadržavanje ključno za rast tvrtke.

Dalje argumentiraju kako je izgradio tvrtku od ideje do najvrednijeg proizvođača automobila na svijetu, prošle godine prodavši više električnih vozila od bilo koje druge tvrtke. Njegova popularnost donosi besplatno oglašavanje, pa tvrtka malo troši na marketing. Također je natjerao ostatak autoindustrije da ubrza svoje planove za proizvodnju električnih automobila.

Odluka sutkinje McCormick uslijedila je pet godina nakon što su dioničari Tesle podnijeli tužbu optužujući Muska i upravu kompanije za kršenje dužnosti, tvrdeći kako je kompenzacijski paket proizvod pregovora s direktorima koji su blisko povezani s Muskom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram