Zatvori
Cibona toranj Zagreb
Foto: David Boca / Unsplash
PoslovniPuls
09/02/2024

Zagrepčani mjesečno zarađuju 179 eura više u odnosu na nacionalni prosjek

U studenom 2023., prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Gradu Zagrebu dosegnula je visokih 1387 eura, što predstavlja značajan nominalni rast od 3,4 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom i impresivan porast od 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovi podaci proizlaze iz najnovijih istraživanja provedenih od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Uspoređujući prosječnu zagrebačku neto plaću sa nacionalnim prosjekom za studeni 2023. od 1208 eura, vidljivo je da su građani Zagreba prosječno plaćeni 179 eura više u odnosu na nacionalni prosjek.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća zabilježena je u sektoru vađenja sirove nafte i prirodnog plina, dosegnuvši impresivnih 2294 eura. S druge strane, najniža plaća evidentirana je u sektoru proizvodnje kože i srodnih proizvoda, s iznosom od 711 eura.

Analiza medijalne neto plaće za studeni 2023. otkriva da je medijalna plaća iznosila 1171 euro, što znači da je polovica zaposlenika primala manje, dok je druga polovica ostvarivala više od navedenog iznosa.

Kada je riječ o bruto plaćama, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za studeni 2023. iznosila je 1983 eura. Ovaj iznos predstavlja rast od 3,9 posto u odnosu na prethodni mjesec te impozantan skok od 16,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram