Zatvori
Pariz ulica s automobilima
Foto: Earth / Unsplash
PoslovniPuls
05/02/2024

Parižani donijeli bizarnu odluku o povećanju cijene parkinga za SUV-ove

Stanovnici Pariza odlučili su se za drastičan potez utrostručivanja troškova parkiranja sportskih terenskih vozila (SUV). Privremeni rezultati referenduma pokazuju da je 54.6 posto birača podržalo posebne naknade za parkiranje SUV vozila, čime je Pariz postao prva europska prijestolnica koja je donijela takvu odluku.

Unatoč tome, odaziv birača bio je ispod očekivanja zelenih aktivista, s tek 5.7% registriranih birača u Parizu koji su sudjelovali u glasanju.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo izjavila je kako su Parižani jasno izrazili svoj izbor, naglašavajući da će i drugi gradovi slijediti ovaj primjer. Ona ističe da su sigurnost na cestama i zagađenje zraka ključni razlozi donošenja ove odluke.

Hidalgo je ranije naglasila da je podizanje cijena parkiranja za velika vozila korak prema "socijalnoj pravdi".

Nove cijene parkiranja trebale bi stupiti na snagu početkom rujna, s cijenom od 18 eura po satu za SUV vozila u središtu Pariza i 12 eura po satu u ostatku grada. Ove cijene primjenjivat će se na vozila teža od 1.6 tona s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridnim pogonom, te na električna vozila teža od 2 tone.

Tony Renucci, direktor udruge Respire koja se bori za kvalitetu zraka, pozdravio je rezultate referenduma kao pobjedu za kvalitetu života stanovnika Pariza. Dodao je da poruka Pariza jasno glasi: "Čudovišta na kotačima nisu više dobrodošla na našim ulicama."

Emmanuel Grégoire, dogradonačelnik Pariza, kritizirao je SUV-ove kao "ekološku katastrofu" zbog njihove težine, opasnosti i zagađenja.

David Belliard, zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za promet, predviđa da će oko 10% vozila u Parizu biti pogođeno višim naknadama za parkiranje, što bi gradu moglo donijeti dodatnih 35 milijuna eura godišnjih prihoda.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram