Zatvori
iRobot ispod kauča
Foto: Onur Binay / Unsplash
PoslovniPuls
30/01/2024

Europski regulatori srušili Amazonovo preuzimanje iRobota

Čini sekako ništa od Amazonovog preuzimanja proizvođača popularnog kućanskog robota "Roomba" - iRobot. Iz iRobota su objavili kako je preuzimanje propalo jer za isto Amazon nije "dobio odobrenje tržišnih reguatora Europske unije". Kao odgovor na ovo, iRobot najavljuje otpuštanje oko 350 zaposlenika, što čini otprilike 31 posto svih zaposlenika, kao dio restrukturiranja.

U sklopu ove najave, Colin Angle, predsjednik i izvršni direktor iRobota, koji je i suosnivač tvrtke, povlači se s obje funkcija. Trenutni izvršni potpredsjednik i glavni pravni savjetnik iRobota, Glen Weinstein, privremeno će obnašati dužnost izvršnog direktora, dok će Andrew Miller, bivši vodeći neovisni direktor upravnog odbora, postati predsjednik. Kao dio restrukturiranja, iRobot privremeno obustavlja rad na uređajima izvan svoje osnovne linije proizvoda za čišćenje podova, poput pročišćivača zraka i kosilica, te zatvara urede u manjim sredinama.

Raskid dogovora znači i da će Amazon iRobotu platiti naknadu za raskid u iznosu od 94 milijuna dolara iRobotu, što će se uglavnom koristiti za otplatu kredita od 200 milijuna dolara, koji su uzeli prošle godine. U sklopu današnje najave, iRobot je objavio preliminarne rezultate četvrtog tromjesečja 2023. godine te izjavio kako očekuje operativni gubitk "između 265 i 285 milijuna dolara".

U studenom prošle godine, Europska komisija izrazila je uvjerenje kako bi preuzimanje iRobota moglo ograničiti konkurenciju na tržištu robotskih usisavača. Mnogi konkurenti iRobota također prodaju svoje uređaje na internetskoj trgovini Amazona, a regulatori su bili zabrinuti kako bi Amazon mogao povući smanjiti njihovu "vidljivost", ograničavajući konkurenciju i "dovodeći do većih cijena, niže kvalitete i manje inovacija za potrošače".

U priopćenju, David Zapolsky, stariji potpredsjednik i glavni pravni savjetnik Amazona, izrazio je razočaranje što preuzimanje iRobota nije moglo biti realizirano. "Ovaj ishod će uskratiti potrošačima brže inovacije i konkurentnije cijene, što smo uvjereni da bi im olakšalo život i učinilo ga ugodnijim", rekao je Zapolsky.

"Spajanja i akvizicije poput predložene pomažu tvrtkama poput iRobota da se bolje natječu na globalnom tržištu, posebno protiv tvrtki i iz zemalja koje nisu podvrgnute istim regulatornim zahtjevima u segmentima tehnološkog sektora koji prolazi kroz velike promjene - a to je robotika. Nepotrebne i nerazmjerne regulatorne prepreke obeshrabruju poduzetnike, koji bi trebali moći vidjeti akviziciju kao jedan put prema uspjehu, što šteti kako potrošačima tako i konkurenciji."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram