Zatvori
Zagreb neboder
Foto: Sven Kucinic / Unsplash
PoslovniPuls
17/01/2024

Zagrebačka prosječna plaća i dalje nadmašuje nacionalni prosjek

U listopadu 2023., prosječna neto plaća po zaposleniku u pravnim subjektima Grada Zagreba dostigla je iznos od 1342 eura, bilježeći nominalni porast od 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec i značajan rast od 13,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovi podaci proizlaze iz istraživanja provedenog od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

U usporedbi s nacionalnim prosjekom neto plaće od 1178 eura za listopad prošle godine, prosječna neto plaća u Zagrebu za isti mjesec nadmašila ju je za respektabilnih 164 eura.

Sektorski, najviša mjesečna neto plaća u pravnim subjektima za listopad 2023. evidentirana je u sektoru vađenja sirove nafte i prirodnog plina, dostižući iznos od 2147 eura. S druge strane, najniža plaća evidentirana je u sektoru proizvodnje kože i srodnih proizvoda, s iznosom od 725 eura.

Medijalna neto plaća za isti mjesec iznosila je 1153 eura, ilustrirajući da je polovica radnika zarađivala manje, dok je druga polovica ostvarivala više od navedenog iznosa.

Kada je riječ o bruto plaćama, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposleniku u pravnim subjektima u Zagrebu za listopad 2023. godine dosegnula je 1908 eura, što predstavlja povećanje od 1,5 posto u odnosu na rujan 2023. te značajan rast od 15,2 posto u odnosu na listopad prethodne godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram