Zatvori
Šangaj noću - panorama
Foto: Denys Nevozhai / Unsplash
PoslovniPuls
15/01/2024

Unatoč zabrani, Kinezi neobično lako dolaze do moćnih Nvidijinih AI čipova

Tijekom prošle godine, kineska vojna tijela, državni instituti za istraživanje umjetne inteligencije i sveučilišta odvažili su se na nabavku malih serija Nvidijinih poluvodiča, iako je SAD izvoz tih čipova u Kinu strogo zabranio.

Reutersov pregled natječajne dokumentacije otkriva da su deseci kineskih subjekata uspješno nabavili Nvidijine poluvodiče, stavljajući dodatni pritisak na Washington i ističući poteškoće u potpunom prekidu pristupa Kine naprednim američkim čipovima.

Iako su A100 i moćni čip H100 iz Nvidijinog arsenala bili zabranjeni za izvoz u Kinu i Hong Kong u rujnu 2022., te sporije A800 i H800 čipove, prilagođene kineskom tržištu, koji su također zabranjeni prošlog listopada, kineski kupci uspješno su ih stekli putem javnih natječaja. Kupnja i prodaja ovih vrhunskih američkih čipova nije u suprotnosti s kineskim zakonodavstvom.

Nvidia, čija su grafička procesorska rješenja (GPU) široko priznata kao superiorna za rad umjetne inteligencije, suočava se s izazovom rastuće potražnje za njihovim proizvodima, unatoč američkim sankcijama. Prije zabrana, Nvidia je dominirala kineskim tržištem AI čipova s udjelom od 90 posto.

Iako niti Nvidia niti njezini odobreni prodavači nisu identificirani među dobavljačima čipova u pregledu, postoji nedoumica oko toga kako su kineski subjekti uspjeli nabaviti Nvidijine čipove. Nakon ograničenja u SAD-u, pojavilo se crno tržište za ove čipove u Kini, gdje su kineski dobavljači izjavili da koriste viškove zaliha koje nabave nakon što Nvidia isporuči velike količine američkim tvrtkama ili ih uvozi preko registriranih tvrtki u Indiji, Tajvanu i Singapuru.

Ovaj trend naglašava ozbiljan nedostatak adekvatnih alternativa koje kineske tvrtke trenutno suočavaju unatoč naporima za razvoj konkurentske tehnologije poput onih koje nudi Huawei.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram