Zatvori
Eric Schmidt
Foto: Hecker / MSC
PoslovniPuls
12/01/2024

Bivši Googleov izvršni direktor radi na tajnom projektu vojnih bespilotnih letjelica

Bivši Googleov izvršni direktor Eric Schmidt u tajnosti radi na novom projektu vojnih bespilotnih letjelica, doznaje Forbes.

Schmidt na projektu navodno surađuje sa suosnivačem Google Labsa, Sebastianom Thrunom.

"Budućnost rata će biti određena i vođena bespilotnim letjelicama", napisao je Schmidt u srpanjskom članku za Wall Street Journal nakon povratka iz Kijeva. Ranije ove godine, Washington Post izvijestio je da je Schmidt zajedno s drugim investitorima obećao 10 milijuna dolara ukrajinskom startup akceleratoru D3, koji se fokusira na vojnu tehnologiju.

Od napuštanja uloge predsjednika Googlea 2017. godine, Schmidt je veći dio svog vremena i bogatstva uložio u povezivanje interesa Silicijske doline i Pentagona putem raznih savjetodavnih odbora, istraživačkih instituta i svog ogromnog portfelja startup ulaganja. U Washingtonu je zagovarao da vojne agencije ubrzaju svoje tehnološke investicije, posebno u području umjetne inteligencije, koju smatra ključnom za nacionalnu sigurnost i odnose s Kinom.

Schmidt je prethodno bio predsjednik Inovacijskog odbora Ministarstva obrane i povjerenik Nacionalne komisije za umjetnu inteligenciju, gdje je dao formalne preporuke o strategiji umjetne inteligencije za Sjedinjene Države.

Ove veze s američkom vladom dale su Schmidtu diplomatski kredibilitet u inozemstvu. Tri izvora upućena u razmišljanje ovog milijardera rekla su da su Schmidtove nedavne osobne misije u Ukrajini pomogle u oblikovanju njegovog novog projekta bespilotnih letjelica, piše Forbes.

U Googleu su projekti bespilotnih letjelica u prošlosti izazvali pozamašne kontroverze. Godine 2018., dok je Schmidt još uvijek obnašao dužnost tehničkog savjetnika u Googleovoj matičnoj kompaniji Alphabet, tisuće zaposlenika Googlea prosvjedovalo je zbog ugovora za Projekt Maven, inicijative Ministarstva obrane u kojoj je vojska koristila Googleovu tehnologiju umjetne inteligencije za analizu snimki bespilotnih letjelica. Nesuglasice su rezultirale otkazima zaposlenika, stvaranjem smjernica za umjetnu inteligenciju Googlea koje navode da tvrtka neće razvijati oružje s umjetnom inteligencijom i odlukom da se ugovor ne obnovi.

Forbes u članku navodi kako nije jasno kada će Schmidt predstaviti svoj projekt bespilotnih letjelica ili kako planira konkurirati postojećim proizvođačima poput Northrop Grummana i niza novih američkih startupa. Schmidt može računati na povećani interes Pentagona za bespilotne letjelice proizvedene u Americi, nakon nedavne najave programa "Replicator", koji ima za cilj potkopati dominaciju Kine u području bespilotnih letjelica putem angažiranja američkih proizvođača za izgradnju tisuća letjelica tijekom sljedeće godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram