Zatvori
Rizični kapital - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/01/2024

Zlokobne vijesti iz SAD-a: Dramatičan pad financiranja fondova rizičnog kapitala

Kroz prošlu godinu prikupljanje kapitala od strane američkih fondova rizičnog kapitala doseglo je najnižu razinu u posljednjih šest godina, predstavljajući zlokoban znak za startupe s oslabljenim rezervama kapitala, piše Financial Times.

Analiza privatnih tržišta od strane pružatelja podataka PitchBook i Nacionalnog udruženja rizičnog kapitala otkrila je da su američki VC fondovi prikupili 67 milijardi dolara u 2023. godini, što predstavlja najniži godišnji iznos od 2017. i značajan pad od 60 posto u odnosu na 173 milijarde dolara prikupljenih u 2022., godini koja se smatra vrhuncem prikupljanja kapitala.

Globalno gledano, ulagači u rizični kapital su u 2023. godini prikupili najmanje sredstava od 2015. godine.

Nagli pad dodatno povećava pritisak na startupe koji ionako trpe "sušu" u financiranju tijekom posljednjih 18 mjeseci. VC fondovi neskloni su uaganju u poslovanja koje su podržali u vrhuncu tržišta dok procjene vrijednosti privatnih tehnološkim kompanija oštro padaju.

Kyle Stanford, vodeći analitičar VC fondova u PitchBook-u, izjavio je: "Čini se da dno još nismo dosegnuli. Mnoge od ovih tvrtki koje su još uvijek privatne će se boriti za preživljavanje, vidjet ćemo još puno smanjenja procjena vrijednosti i borbe za 'exit'. Bit će puno konkurencije za dostupan kapital."

VC fondovi su imali poteškoće pri prikupljanju svježeg kapitala jer se njihovi vlastiti partneri s ograničenim sredstvima - institucionalni investitori poput mirovinskih fondova, osiguravajućih društava i sveučilišnih zaklada - povlače zbog rasta kamatnih stopa, što je riskantne tehnološke uloge učinilo skupljom ulagačkom opcijom.

Nekoliko istaknutih VC investitora, uključujući Insight Partners i Tiger Global, smanjilo je ciljeve prikupljanja kapitala.

Prošle godine američki fondovi rizičnog kapitala su ukupno investirali 171 milijardu dolara, prema podacima PitchBook-a i NVCA, manje od polovice iznosa u odnosu na 2021. godinu.

Osim smanjenja ulaganja, američki VC fondovi suočavaju se i s oštrim padom "exita", poput inicijalnih javnih ponuda (IPO) ili akvizicija, što ometa njihovu sposobnost povratka kapitala svojim investitorima.

Vrijednost stvorena "exitima" startupa u SAD-u prošle godine iznosila je samo 61,5 milijardi dolara, u usporedbi s vrhuncem od 797 milijardi dolara u 2021. godini, pokazuju podaci PitchBook-a i NVCA. U Europi, vrijednost "exita" ovdašnjih startupa iznosila je manje od 12 milijardi eura tijekom godine, što je najniža razina u proteklih deset godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram