Zatvori
Northvolt tvornica - render
Foto: Northvolt
PoslovniPuls
09/01/2024

EU odobrila subvenciju od 900 milijuna eura za gradnju velike tvornice baterija u Njemačkoj

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila švedskoj tvrtki Northvolt izgradnju velike tvornice baterijskih ćelija za električne automobile u sjevernoj Njemačkoj. Projekt, koji podržavaju pokrajinske vlade Njemačke i Schleswig-Holsteina, dobio je subvenciju od impresivnih 700 milijuna eura, uz dodatna jamstva u iznosu od 202 milijuna eura.

Margrethe Vestager, povjerenica EU-a odgovorna za tržišno natjecanje, istaknula je da je ova potpora u iznosu od ukupno 902 milijuna eura prva pojedinačna mjera odobrena kako bi se spriječilo preseljenje ulaganja izvan Europe.

Projekt, koji je prošao odobrenje Europske komisije sukladno zakonima o državnim potporama, predstavlja važan korak prema očuvanju investicija unutar europskog kontinenta. Northvolt također istražuje mogućnosti širenja u Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

"Nadam se da će ovo biti početak dugotrajne suradnje", izjavio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, izražavajući svoje zadovoljstvo odobrenjem projekta. Northvolt planira početi proizvodnju baterija za električne automobile u svojoj tvornici u Heideu od 2026. godine, očekujući da će investicija od 4,5 milijardi eura rezultirati otvaranjem 3000 radnih mjesta.

Heide, smješten na zapadnoj obali, privukao je pažnju zbog svoje povoljnog geografskog položaja. Naime, ta njemačka regija obiluje kopnenim i morskim vjetroenergijama, što će biti od ključne važnosti za proizvodnju baterija u velikim količinama.

Njemačka vlada će osigurati značajnih 564 milijuna eura, dok će regionalne vlasti dodati 137 milijuna eura sredstava, koja će biti raspoređena kroz nekoliko godišnjih rata.

Ovaj projekt predstavlja najveći industrijski pothvat u Schleswig-Holsteinu u desetljećima, označavajući važan korak prema poticanju zelene tehnologije i stvaranju radnih mjesta u regiji, javljaju agencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram