Zatvori
Hotel Supetar bazen
Foto: ALH
PoslovniPuls
04/01/2024

Hrvatska prošle godine ostvarila više od 20 milijuna turističkih dolazaka

Prošle godine, u Hrvatskoj je zabilježen impresivan broj od preko 20,6 milijuna turističkih dolazaka i 108 milijuna noćenja, što je označilo rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima u odnosu na 2022. Ovi podaci proizlaze iz eVisitor sustava, koji je u srijedu prezentirala Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

eVisitor podaci obuhvaćaju cjelokupni turistički promet, uključujući komercijalne i nekomercijalne objekte te nautički charter.

Ukupan rezultat prošlogodišnjeg smještajnog kapaciteta izjednačen je s rezultatom iz 2019. godine. Međutim, primjetan je rast od 1,2 posto u noćenjima samo u komercijalnim objektima poput hotela, kampova i objekata u domaćinstvu u usporedbi s 2019. godinom.

Istra je zauzela prvo mjesto po ostvarenim noćenjima prošle godine, slijede je Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner.

"Prošle godine, Hrvatska je još snažnije afirmirala svoju reputaciju kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija. Osim rezultata u turističkom prometu, to potvrđuju i drugi pokazatelji, uključujući rast prihoda od turizma koji se prognozira kao rekordan," izjavio je direktor HTZ-a, Kristjan Staničić.

Kada se analiziraju tržišta, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Poljske, dok su značajna tržišta također uključivala Češku, Mađarsku, Slovačku i Nizozemsku.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, izrazila je zadovoljstvo turističkim prometom i financijskim rezultatima za 2023. godinu, naglašavajući uspješnu predsezonu i posezonu te naglasak na cjelogodišnjem turizmu kao strateškom cilju.

Podaci sustava eVisitor za prosinac prošle godine pokazuju ukupno više od 394 tisuće dolazaka i 938 tisuća noćenja u Hrvatskoj, što predstavlja rast od 17 posto u dolascima i deset posto u noćenjima u usporedbi s 2022. godinom.

Najviše noćenja tijekom prosinca ostvarili su gosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije, a najpopularnije destinacije bile su Zagreb, Opatija, Split, Dubrovnik, Poreč, Rovinj i Zadar.

Doček Nove godine u Hrvatskoj privukao je gotovo 90 tisuća gostiju, što je povećanje od oko 12 posto u odnosu na broj gostiju koji su dočekali 2023. godinu u zemlji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram