Zatvori
Hyperloop
Foto: Hyperloop One
PoslovniPuls
02/01/2024

Muskov koncept urbanog prijevoza budućnosti doživio potpuni krah

Nakon što je prikupila gotovo pola milijarde dolara od svog osnutka 2014. godine, tvrtka Hyperloop One zatvara svoja vrata zauvijek.

Kako izvještava Bloomberg, nekada hvaljeni startup u području urbanog prijevoza, koji je planirao revolucionirati putovanje između velikih gradova putovanjem kroz vakuum cijevi velikim brzinama, otpušta većinu svojih zaposlenika.

Tvrtka također pokušava prodati ispitnu stazu koju je izgradila blizu Las Vegasa, kao i preostalu opremu.

A priča s hyperloop-om je počela kada je Elon Musk objavio istraživački rad o svojoj viziji hyperloopa još 2013. godine. Koncept je bio donekle jednostavan: putnici bi bili transportirani kroz cijevi niskog tlaka unutar elegantnih kapsula i to brzinom većom od podzemne željeznice.

Tijekom godina, ideja je privukla investitore. CEO Virgin-a, Richard Branson, pridružio se upravi tvrtke 2017. godine, preimenovavši poduhvat u Virgin Hyperloop One.

No, pet godina kasnije, Virgin je povukao svoje brendiranje i prebacio se na prijevoz tereta, a ne putnika. Čak i tada, tvrtka je već bila u teškoćama, otpustila je polovicu svojih zaposlenika početkom 2022. godine.

Ranije ove godine, vrijednost dionice Hyperloop One-a je pala na vrijednost nula centi.

Konglomerat DP World iz Dubaija, koji ulaže u Hyperloop One od 2016. godine i posjeduje većinski udio, stoji iza poteza i preuzet će preostalo intelektualno vlasništvo, navodi Bloomberg.

No, ideja još uvijek nije potpuno mrtva, čak i ako ju je sam Musk potiho napustio. Postoje još uvijek tvrtke koje rade na konceptu hyperloop-a, ističe Bloomberg, uključujući kalifornijsku tvrtku Hyperloop Transportation Technologies, koja ima četiri prototipa u radu.

Tvrtka još uvijek optimistično najavljuje na otvaranje petlje koja će povezivati Cleveland i Chicago do kraja desetljeća.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram