Zatvori
Euro novac
Foto: Freepik
PoslovniPuls
21/12/2023

Državne subvencije potakle rast stambenih kredita u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili su krajem listopada 21,5 mlrd. eura. Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od 10,7 mlrd eura na kraju listopada činili su više od 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10% (+0,5% u odnosu na rujan). Solidan rast stambenih kredita zrcali posljednji krug dodjele državnih subvencija za stambene kredite, prenose RBA analitičari.

Do kraja godine za očekivati je skromniju potražnju za stambenim kreditima. Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su krajem listopada 7,9 mlrd. eura ili 36,6% ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. Navedeno je vjerojatno i rezultat očekivanja o rastu kamatnih stopa, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama te, s druge strane, snažniju sklonost nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih, ali i realnih plaća.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 814 mil. eura (3,8% ukupnih kredita), bilježe pad na godišnjoj razini od kraja 2022. Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 394,9 mil. eura, a u listopadu je drugi mjesec za redom zabilježena negativna godišnja stopa nakon što je rast na godišnjoj razini trajao osam uzastopnih mjeseci.

"Prema posljednjim podacima ESB-a za treće tromjesečje 2023. osim postepenog prelijevanja referentnih kamatnih stopa ESB-a na kamatne stope na kredite na domaćem tržištu, nastavili su se pooštravati i standardi odobravanja kredita stanovništvu. U čimbenike koji su utjecali na strože standarde mogu se uključiti, primjerice, trošak izvora sredstava i bilančna ograničenja banaka, percepcija rizika, odnosno nepovoljna očekivanja o trenutnim uvjetima i ekonomskim izgledima gospodarstva, perspektiva tržišta nekretnina kod stambenih kredita i kreditna sposobnost dužnika te rizici kolaterala kod potrošačkih i ostalih kredita", analiziraju RBA analitičari.

"Stanovništvo se u listopadu zaduživalo po malo višim kamatnim stopama u odnosu na mjesec ranije. Nominalna kamatna stopa na novo ugovorene stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom u listopadu se povećala za 5 baznih bodova u odnosu na rujan, na razinu od 3,75%. Istovremeno je kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini te je u listopadu iznosila 6,1%. Dosadašnji relativno skroman prijenos ključnih kamatnih stopa na kamatne stope na kredite plasirane stanovništvu posljedica je, između ostalog, i zakonske regulacije, odnosno zakonskog ograničenja najviše dopuštene kamatne stope na kredite s promjenjivom stopom. Transmisija monetarne politike na domaće uvjete financiranja prenosi se sporije u skladu sa specifičnostima tržišta, ali je ona sasvim izgledna i nastavit će se i u ovom tromjesečju", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram