Zatvori
NVIDIA
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
24/11/2023

Globalna politika: Nvidia odgađa lansiranje novog AI čipa za kinesko tržište

Nvidia je obavijestila svoje velike klijente u Kini da odgađa lansiranje novog čipa za umjetnu inteligenciju koji je dizajniran u skladu s američkim izvoznim pravilima sve do prvog kvartala sljedeće godine, izvještava Reuters.

Odgođeni čip je H20, najmoćniji od tri čipa koje je Nvidia razvila usklađujući se s novim američkim izvoznim ograničenjima, izjavili su izvori, što bi moglo otežati napore američke tvrtke da sačuva tržišni udio u Kini.

Industrijski bilten SemiAnalysis izvijestio je ovog mjeseca da se očekivalo da će kalifornijski div za AI čipove lansirati nove proizvode već 16. studenog.

Osim H20, Nvidia planira još dva računalna čipa koji će biti u skladu novim američkim izvoznim pravilima - L20 i L2. Izvori su rekli da L20 ne nailazi na odgode i da će se lansirati prema originalnom rasporedu. Nisu mogli podijeliti informacije o statusu L2.

Nvidia se kladi na ove čipove kako bi joj pomogli u očuvanju tržišnog udjela u Kini nakon što je onemogućeno slanje proizvoda, uključujući napredne A800 i H800 AI čipove, zbog pooštrenih izvoznih pravila koje je donijela administracija predsjednika Joe-a Bidena.

A800 i H800 predstavljeni su kao alternative kineskim korisnicima u studenom 2022., otprilike mjesec dana nakon što su Sjedinjene Američke Države prvi put zabranile izvoz naprednih mikročipova i opreme u Kinu.

H20, L20 i L2 sadrže većinu najnovijih značajki Nvidijinih čipova za rad s umjetnom inteligencijom, ali su im neki aspekti računske snage smanjeni kako bi se pridržavali novih američkih pravila, stoji u analizi specifikacija čipova tvrtke SemiAnalysis.

Ograničenja izvoza Sjedinjenih Američkih Država stvorila su priliku za Nvidijine konkurente poput Huaweija da osvoje narudžbe koje bi inače išle Nvidiji, čiji grafički procesorski čipovi (GPU-ovi) dominiraju globalnim tržištem umjetne inteligencije.

Kineski internetski div Baidu naručio je značajnu količinu Huawei AI čipova ove godine, izvijestio je Reuters ovog mjeseca pozivajući se na izvore unutar kompanije. Reuters piše kako je Baidu to učinio prije nego su Sjedinjene Američke Države najavile ograničenja jer se pripremao za budućnost u kojoj više neće moći kupovati od Nvidije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram