Zatvori
Konobar drži pića
Foto: Kate Townsend / Unsplash
PoslovniPuls
23/11/2023

Kraj turističke sezone donio i rast stope registrirane nezaposlenosti

Stopa registrirane nezaposlenosti povećala se s 5,8% u rujnu na 6,2% u listopadu. U skladu je to s mjesečnim rastom registriranih nezaposlenih osoba (+6,1%) uz skromniji rast aktivnog stanovništva (+0,3% u odnosu na rujan). Aktivno stanovništvo brojilo je na kraju listopada 1.776.993 osobe, dok je broj registriranih nezaposlenih iznosio 109.889 osoba, prenose RBA analitičari.

Na godišnjoj razini, u odnosu na listopad prethodne godine, registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 0,2 postotna boda. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je godišnjeg pada broja registriranih nezaposlenih (-2,0%) uz rast broja aktivnog stanovništva (+1,3% godišnje). U odnosu na isto razdoblje 2021. godine registrirana stopa nezaposlenosti niža je za jedan postotni bod, dok je u odnosu na listopad pretkrizne 2019. niža za 0,9 postotnih bodova.

S druge strane, prema privremenim podacima DZS-a o kretanju zaposlenosti, ukupan broj zaposlenih iznosio je u listopadu 1.667.104 osobe, što je povećanje za 1,5% ili 25.013 osoba u odnosu na listopad 2022., ali i pad za 0,1% ili 1.266 osoba u odnosu na rujan 2023. Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, broj zaposlenih porastao je na godišnjoj razini za 1,2%, dok je u odnosu na prethodni mjesec ostvaren rast od 0,6%. U listopadu se u zaposlene u pravnim osobama ubrajalo 1.443.851 osoba. Pri tome je najsnažnija godišnja stopa rasta zabilježena u kategoriji Poslovanje nekretninama (+7,4%), a slijede Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+5,1% godišnje), Informacije i komunikacije (+3,4%) te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+3,2%). Najveće smanjenje evidentirano je kod kategorije Ostale usluže djelatnosti (-3,9%), a slijede Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (-2,5%) te Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (-2,2% godišnje). Na mjesečnoj razini rast predvodi Obrazovanje (+7,6%), Poslovanje nekretninama (+1,9%) te Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+1,2%). U razdoblju siječanj-listopad 2023. najsnažniji prosječan rast broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježe Informacije i komunikacije (+8,3%), dok je najsnažniji pad zabilježen kod Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (-2,6%).

U prvih deset mjeseci 2023. je, prema podacima DZS-a, bilo zaposleno u prosjeku 1.636.978 osoba ili 1,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga se 1.412.360 osoba ili 86,3% odnosilo na zaposlene u pravnim osobama, 206.194 osobe ili 12,6% na zaposlene u obrtu i slobodnim profesijama i 18.424 osobe ili 1,1% na osiguranike poljoprivrednike.

"Tržište rada ostaje snažno, obilježeno rastom zaposlenosti, godišnjim padom broja nezaposlenih i sve većim udjelom stranih radnika i umirovljenika koji su iskoristili mogućnost povratka u radno aktivno stanovništvo. Do kraja ove godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada (stopu nezaposlenosti blizu povijesno niskih razina te skroman, ali kontinuiran rast zaposlenosti). Trendovi na tržištu rada djelomično će ovisiti i o raspletu gospodarske situacije u europodručju i ostalim tržištima. Naime, gospodarske aktivnosti na važnim inozemnim tržištima zasad se mogu opisati kao prigušene uz prisutnu opreznost uslijed kontinuirane ekonomske neizvjesnosti. Uz prisutan manjak radne snage u pojedinim djelatnostima i izostanak zamjetnijeg usporavanja, smatramo da će izazovno ekonomsko okružje imati tek ograničen utjecaj na kretanje (ne)zaposlenosti", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram