Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
10/11/2023

Intel uložio u popularnu AI platformu Stability AI

Stability AI, popularni startup najpoznatiji po AI modelu za generiranje slika iz tekstualnih naredbi - "Stable Diffusion" - osigurao je ulaganje vrijedno gotovo 50 milijuna dolara u obliku konvertibilne korporativne obveznice. Ulaganje je predvodio američki proizvođač računalnih čipova, Intel.

Transakcija je završena nakon što je Intel u rujnu najavio izgradnju AI superračunala koristeći svoje Xeon procesore i 4.000 Gaudi2 AI procesora, opisujući Stability AI kao svog "glavnog korisnika".

Vijest slijedi izazovan period za Stability AI, koji je nedavno izgubio više od polovice visokorangiranih zaposlenika, uključujući voditelja ljudskih resursa, piše Bloomberg.

Prošlog listopada, Stability AI je objavio zatvaranje ulagačke runde teške 101 milijun dolara, koja je vrijednost kompanije podigla na milijardu dolara. Međutim, rast tvrtke od tada je nailazio na prepreke. Pokušali su prikupiti novac po znatno višoj vrijednosti, ali nova ulagačka runda nije zaključena.

Baš poput drugih AI startupa, Stability AI mjesečno troši milijune dolara na održavanje i treniranje svojih AI modela.,

U srpnju je prvi čovjek kompanije, Emad Mostaque, izjavio kako kompanija bilježi lošije prihode od očekivanih, zbog povećanog fokusa na istraživanje i razvoj.

Uz Mostaque-a se vežu i neke kontroverze. Ljudi koji su radili s Stability AI-jem tvrde kako je izvršni direktor u javnosti iznosi informacije koje nisu potvrđene, a razgovore s potencijalnim partnerima predstavlja kao sigurne stvari.

Tvrtku je tužio i suosnivač Cyrus Hodes, tvrdeći kako je prevaran na prodaji svojih dionica po povoljnoj cijeni neposredno prije nego što je Stability AI postigao svoju milijardu dolara tešku tržišnu valuaciju. Iz Stability AI-ja kažu kako je Hodesova tužba neosnovana.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram