Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/11/2023

Ozbiljan pad izvoza u prvih devet mjeseci ove godine

Hrvatski robni izvoz nije odolio izazovima tijekom prvih devet mjeseci ove godine, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Vrijednost izvoza iznosila je 16,88 milijardi eura, što predstavlja pad od 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, uvoz je također zabilježio smanjenje od 4,9 posto, spuštajući se na 29,6 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit, mjera ekonomske ravnoteže između izvoza i uvoza, dosegnuo je 12,7 milijardi eura, s pokrivenošću uvoza izvozom od 57 posto.

Zanimljivo je primijetiti da je izvoz u zemlje Europske unije zabilježio pad od 5,6 posto, što je rezultiralo iznosom od 11,48 milijardi eura. S druge strane, vrijednost uvoza iz članica EU-a povećala se za 2,8 posto, dostižući 22,37 milijardi eura. Ovi podaci ukazuju na dinamiku trgovinskih odnosa unutar Europske unije.

Izvoz prema zemljama koje nisu članice EU-a zabilježio je pad od 2,2 posto, s iznosom od 5,39 milijardi eura, dok je istodobno zabilježen značajan pad uvoza iz tih zemalja, od 22,9 posto, na 7,22 milijarde eura.

Korigirani podaci za osam mjeseci ove godine dodatno naglašavaju vanjskotrgovinske izazove, prikazujući pad izvoza od 1,2 posto (15 milijardi eura) i smanjenje uvoza za 3,1 posto (26,5 milijardi eura). Vanjskotrgovinski deficit u tom razdoblju iznosio je 11,5 milijardi eura, s pokrivenošću uvoza izvozom od 56,7 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram