Zatvori
Nikola Dujmović
Foto: PRESS
PoslovniPuls
31/10/2023

Span u prvih devet mjeseci bilježi rast prihoda od 22 posto

Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za devet mjeseci 2023. godine. Unatoč zahtjevnom globalnom gospodarskom okruženju i opreznijim ulaganjima korisnika, Grupa bilježi rast prihoda za 22 posto. Istovremeno, zabilježen je i porast troškova u odnosu na isti period prošle godine, na što su utjecala snažna ulaganja u zapošljavanje tijekom 2022., kada su u Spanu strateški procijenili da će ta investicija dugoročno doprinijeti rastu profitabilnosti. Na rast troškova u trećem kvartalu utjecao je i stečaj slovenske tvrtke Studio Moderna, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti potraživanja, navodi se u priopćenju.

Poslovni prihodi Span Grupe u devet mjeseci 2023. iznosili su 105,1 milijun eura, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki smanjena je za šest posto i iznosi 6,9 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 23 posto i iznosi 5,5 milijuna eura. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 2,6 milijuna eura, što je 50 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 67 posto. Najznačajniji rast u devet mjeseci bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda, od 30 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 24 posto. Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security u promatranom periodu manji su za 14 posto u odnosu na devet mjeseci 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman rast projekata na stranim tržištima. S druge strane, korisnici su nastavili pojačano koristiti usluge održavanja, čime je segment Upravljanje servisima i tehnička podrška rastao 19 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Nestabilna gospodarska situacija kod naših je najvećih korisnika utjecala na realizaciju velikih IT projekata, kojima su ove godine pristupili opreznije i sa zadrškom. Siguran sam da će se investicijski ciklus u zapošljavanju – koji smo pokrenuli promišljeno i planski u vrijeme kad su mnoge IT tvrtke pribjegle 'štednji' – usprkos kratkoročnom padu profitabilnosti, na duge staze pokazati kao ispravna odluka. Tome u prilog idu i najave naših korisnika s kojima dogovaramo nove strateške projekte u 2024. godini“, naglasio je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Od većih poslovnih događaja valja izdvojiti da je Span Grupa postala nositelj svih šest Microsoft Solutions Partner statusa, a posljednji se odnosi na područje Business Applications s fokusom na isporuku rješenja kroz Dynamics 365 i Power platforme. Osnivanjem društva s ograničenom odgovornošću u Gruziji, Span je dodatno potvrdio strateški fokus na tržišta Istočne Europe i Centralne Azije. Spanova dionica uvrštena je u MSCI Frontier Market Small Cap Index, što joj omogućuje dodatnu vidljivost i snažniji fokus globalnih investitora, zaključuje se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram