Zatvori
Foto: Jeff Jewiss / Unsplash
PoslovniPuls
20/10/2023

Saudijci po prvi put javno priznali ulaganje u jedan europski venture capital fond

Saudijski javni investicijski fond (PIF) težak 700 milijardi dolara otkrio je svoje prvo ulaganje u neku europsku venture capital tvrtku, a to je švedski Northzone, piše Forbes. Ulaganje je izvršeno preko saudijske ulagačke kompanije Sanabil.

S druge strane, saudijski kapital već duže vremena financira američki startup ekosustav Na popisu investicijskih fondova u koje je uložio saudijski PIF nalaze se neka od najvećih imena Silicijske doline poput Founders Fund-a Petera Thiela, Andreessena Horowitza i Iconiq Capitala. Bliskoistočno kraljevstvo trenutno provodi nezapamćeni napor da koristi državni novac ne samo kako bi prekinulo vlastitu ekonomsku ovisnost o fosilnim gorivima, već i postalo značajan sudionik u poslovima vezanim uz tehnologiju, sport i video igre.

Sanabil na svojoj web stranici tako navodi kako godišnje ulaže oko 3 milijarde dolara u ulagačke fondove i izravno u startupe poput kompanije za najam skutera Bird, pametnog prstena Oura i platforme za poslovnu potrošnju Brex. Razmjer tih ulaganja uskoro bi mogao biti nadmašen nakon što je Saudijska vlada u travnju ove godine na Sanabilprenijela 4% udjela u energetskom divu Aramcu, vrijednom 80 milijardi dolara.

Northzone ima sjedište u Stockholmu i dosad je podržao kompanije poput Klarne, Spotifyja i Personia.

Northzone je prikupio milijardu dolara ulaganja za svoj deseti fond u rujnu 2022. godine, piše Forbes.

Ove godine, europski VC fondovi su imali problema s prikupljanjem svježeg kapitala. Prošle godine europski VC-ovi su prikupili rekordnih 28,6 mlrd. dolara kapitala. Međutim, u prvom polugodištu ove godine taj je iznos pao na samo 9,3 mlrd. dolara, a što može objasniti i zašto je za očekivati kako će saudijski investitori koji se ne libe ispisivati basnoslovne čekove, biti sve prisutniji i na europskom tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram