Zatvori
Foto: David Boca / Unsplash
PoslovniPuls
18/10/2023

Evo kako se kreću cijene najma stanova po zagrebačkim kvartovima

Analiza oglašavanih cijena najma stanova s oglasnika Crozilla.com, pokazuje kako slika zagrebačkog tržišta nije jednolična, te ovisno o kvartovima, tijekom kolovoza doživljava različite trendove. Tako je prosječna tražena najamnina stanova u Botincu, na Kustošiji ili na području Gornje Dubrave iznosila oko 9 eura po kvadratu. S druge strane, najviše cijene, 14 i 14,8 eura po kvadratu, tijekom kolovoza tražene su na području Prečkog i Ribnjaka.

Dok su prosječne oglašavane cijene najma stanova u kvartovima poput Borovja, Sigečice i Gornjeg Bukovca tijekom kolovoza doživjele značajan porast vrijednosti, drugi dijelovi Zagreba kao što su primjerice Gornji grad ili Vrbik, bilježe smanjenje prosječnih najamnina što je iznimka u usporedbi s ostalim kvartovima.

Črnomerec je tijekom kolovoza na oglasniku Crozilla.com pokazao značajnu raznolikost u traženim cijenama najma stanova. Na Kustošiji je zabilježena prosječna oglašavana cijena od 8,8 eura po kvadratu, dok je u blizini, na Svetom Duhu, cijena bila znatno viša, 11,9 eura po kvadratu. Jelenovac bilježi cijenu od 12,2 eura, dok Vrhovec drži sredinu s prosječnom traženom cijenom od 11 eura po kvadratu.

Donji grad, središte Zagreba, bilježi prosječnu mjesečnu najamninu od 13,6 eura po kvadratu.

U Centru (Gornji grad-Medvešćak) tijekom kolovoza je na Crozilla.com oglašen najveći broj stanova za najam, a njihove su vrijednosti u prosjeku iznosile 13,1 euro po kvadratu. Šalata i Ribnjak dominiraju visokim cijenama najma od 13,6 eura i 14,8 eura po kvadratu. Međutim, zanimljivo je primijetiti kako su u povijesnom središtu grada, na Gornjem gradu, zabilježene niže cijene najma koje su u kolovozu na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosile 11 eura po kvadratu.

Maksimir, kvart poznat po svojem istoimenom parku, također pokazuje raznolikost u cijenama. Dok Remete drže cijenu od 10,7 eura po kvadratu, centralni dio Maksimira nešto je skuplji te iznosi 12 eura po kvadratu. Prosječna cijena najma stanova koji su tijekom kolovoza oglašavani na Crozilla.com na Gornjem Bukovcu iznosila je 10,4 eura po kvadratu.

Novi Zagreb, moderniji dio grada, nudi razne opcije za stanovanje. Dok je Lanište zabilježilo cijenu od 13,1 euro po kvadratu, Kajzerica je bila tek malo viša s cijenom od 13,6 eura. Botinec, s druge strane, nudi pristupačniju opciju s cijenom od 8,5 eura po kvadratu.

Dinamična Trešnjevka, pokazuje slične trendove kroz svoje dijelove. Na Jarunu i Knežiji prosječne oglašavane cijene su bile identične, 11,7 eura po kvadratu, dok su Srednjaci i Rudeš držali cijenu od 10 eura po kvadratu. Prosječna najamnina na Staroj Trešnjevci u kolovozu je na oglasniku Crozilla.com iznosila 11,1 euro po kvadratu, a na Prečkom 14 eura.

Trnje nudi širok raspon cijena. Dok je Sigečica bila na vrhu s prosječnom cijenom najma od 13,7 eura po kvadratu, Vrbik je bio nešto pristupačniji s cijenom od 11,6 eura po kvadratu. Savica u kolovozu bilježi prosječnu cijenu najma od 12,5 eura po kvadratu, a Kruge 12,9 eura.

"Osim lokacije – koja je uvijek glavni faktor, mnogi drugi čimbenici poput stanja nekretnine, opremljenosti, dostupnosti javnog prijevoza, blizine fakulteta i drugih važnih objekata ili institucija mogu utjecati na cijene najma", rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr, te dodao kako se cijene najma mijenjaju i ovisno o razdoblju u godini. "Početak akademske godine obično je razdoblje najintenzivnije potrage za najmom stanova u Zagrebu, što se odražava i na njihove cijene."

Promjenjiva priroda tržišta ukazuje na potrebu za neprestanim praćenjem cijena, ali i za njihovim prilagođavanjem – kako za vlasnike nekretnina tako i za potencijalne najmoprimce. Matijević ističe kako treba uzeti u obzir da su ovdje navedene zapravo oglašavane cijene koje postavljaju najmodavci. U stvarnosti, kroz pregovore s najmoprimcima, ove cijene se često mogu dodatno prilagoditi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram