Zatvori
Foto: Joshua Lawrence / Unsplash
PoslovniPuls
12/10/2023

Sve više Hrvata razmišlja o dodatnom poslu kako bi podebljali kućni budžet

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je svoja razmišljanja podijelilo više od 750 ispitanika, čak dvije trećine ljudi razmišlja o obavljanju dodatnog posla, budući da njihova trenutačna plaća nije dovoljna za podmirenje osnovnih životnih troškova.

Inflatorni pritisci generirani rastom cijena energenata, hrane i drugih troškova života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji.

Unatoč kontinuiranom rastu plaća, mnogi se suočavaju s teškoćama u podmirenju osnovnih potreba.

Inflacija je 'odradila svoje'

Rezultati ankete, u kojoj je sudjelovalo više od 750 ispitanika, ukazuju na zabrinjavajuću dinamiku financijskih izazova koje mnogi radnici trenutno doživljavaju.

Naime, čak dvije trećine ispitanika (67 posto) razmišlja o obavljanju dodatnog posla, budući da njihova trenutačna plaća nije dovoljna za podmirenje osnovnih životnih troškova. Ističu da je inflacija "odradila svoje" te da većinu svojih primanja, neki i do tri četvrtine plaće, troše na hranu i režijske troškove.

Neki već rade dva posla

S druge strane, 13 posto ispitanika tvrdi da trenutačno ne razmišljaju o pronalasku dodatnog posla jer su zadovoljni svojom plaćom i sposobni su podmiriti svoje potrebe. Međutim, ističu da bi mogli razmisliti o traženju novog ili dodatnog posla ako se troškovi života nastave povećavati, a njihovi poslodavci ne odluče povećati njihove plaće kao kompenzaciju za rastuće životne troškove.

Svaka deseta osoba (10 posto) već radi dva posla kako bi preživjela, tvrdeći da je to neizbježno. Istovremeno, deset posto sudionika ankete u ovom trenutku je nezaposleno i traži posao.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram