Zatvori
Foto: PiggyBank / Unsplash
PoslovniPuls
13/09/2023

Problemi za europski fintech: Masovna otpuštanja, pad ulaganja i srezane vrijednosti startupa

Europski fintech sektor čekaju teški dani u idućih godinu dana, a koje će oblikovati (i već oblikuju) masovna otpuštanja, sve teži pristup svježem kapitalu te pad procijenjenih vrijednosti kompanija, stoji u godišnjem izvješću venture capital fonda Finch Capital.

Oni tako navode kako su europske fintech kompanije u prvoj polovici godine osigurale ulaganja ukupno vrijedna 4,6 mlrd. eura, što predstavlja dramatičan pad u usporedbi s prošlogodišnjih 15,3 mlrd. eura.

"Od sredine 2022. godine gledamo povećanje discipline u investiranju na javnim i privatnim tržištima, što rezultira manjim financiranjem, masovnim otpuštanjima, kao i manjim brojem javnih ponuda dionica (IPO-ova), te usmjerenjem prema kvaliteti i fokusom na kapitalnu učinkovitost", rekao je Radboud Vlaar, izvrši partner Finch Capitala.

"Prošlogodišnje rezanje vrijednost kompanija, smanjenje novih investicija, te nedostatak kvalitatanih exit scenarija, sve to je bolno, ali i nužno i donijet će zrelost europskom fintech sektoru. Ova nova normalna razina aktivnosti pokazuje ponovni fokus fintech ekosustava na dugoročnu održivost umjesto kratkoročnih dobitaka."

Za fintech industriju širom Europe 2022. godina bila je izrazito teška - s tisućama ugašenih radnih mjesta, dok su poznati fintechi poput Klarne i Checkout.com doživjeli veliki pad procijenjene vrijednosti, piše Tech.eu.

Iako iz Finch Capitala primjećuju veliki, 70-postotni pad ulaganja u fintech kompanije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, istovremeno nordijske zemlje, kao i Poljska bilježe veliku otpornost i njihovi fintech startupi zasad pružaju veliki otpor krizi. Zanimljivo, na fintech kompanije iz Velike Britanije otpada polovica novih ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine.

Jedan od glavnih razloga za pad u europskom fintech sektoru zasigurno je i povlačenje američkih investitora koji su čini se ove godine posustali u utrci za pronalazak sljedećeg europskog fintech "jednoroga".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram