Zatvori
Foto: 88 Air Base Wing Public Affairs
PoslovniPuls
28/08/2023

Američke vojne zračne snage grade ubojitu flotu zrakoplova kojima upravlja AI

Američke zračne snage (USAF) traže budžet u iznosu od više milijardi dolara za razvoj flote ubojitih bespilotnih zrakoplova kojima će upravljati umjetna inteligencija (AI).

Zrakoplovi XQ-58A Valkyrie trebali bi služiti kao robotski pomoćnik ljudskim pilotima, pružajući pokrivenost i manevrirajući u scenarijima u kojima bi ljudski pilot mogao imati poteškoća, izvijestio je The New York Times, a koji dalje piše kako su isti idealni za samoubilačke misije u kojima bi inače postojala velika mogućnost za ljudske žrtve.

Kasnije ove godine, Valkyrie će biti testirana u simulaciji u kojoj će stvoriti vlastitu strategiju za praćenje i uništavanje cilja iznad Meksičkog zaljeva, izvijestio je Times.

Valkyrie može krstariti brzinom od 550 milja na sat. Njegova operativna visina je 45.000 stopa, s dometom od 3.000 nautičkih milja.

Američki vojno zrakoplovstvo od Kongresa traži budžet od 5,8 milijardi dolara tijekom pet godina za izgradnju ovog inovativnog vojnog zrakoplova.

Times izvještava kako će svaki Valkyrie koštati između 3 milijuna i 25 milijuna dolara - puno manje od pilotiranog mlaznog zrakoplova.

Iako je USAF-ov program "Sljedeće generacije zračne dominacije" dobio široku vojnu podršku, zagovornici ljudskih prava zabrinuti su da bespilotni ratni strojevi otvaraju put prema distopijskoj budućnosti, nalik onoj koja je prezentirana u poznatom filmskom hitu "Terminator".

"Prekoračujete moralnu crtu tako što izvoršavate ubijanje strojevima - dopuštanjem računalnim senzorima umjesto ljudima da oduzimaju ljudske živote", rekla je u izjavi za Times, Mary Wareham, direktorica u odjelu za oružje Human Rights Watcha, zagovornica međunarodnih ograničenja autonomnog smrtonosnog oružja.

Drugi protivnici oružja kojim upravlja AI, poput neprofitnog instituta Future of Life, nazivaju ove napretke "ubilačkim robotima" jer algoritamsko donošenje odluka u oružju omogućuje brži sukob koji može dodatno povećati prijetnje brzog eskaliranja sukoba i nepredvidljivosti - kao i rizik stvaranja oružja masovnog uništenja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram