Zatvori
Dubrovnik
Foto: Patricia Jekki / Unsplash
PoslovniPuls
09/08/2023

DZS: Znažan rast turističkih pokazatelja u prvih šest mjeseci ove godine

Državni zavod za statistiku jučer je objavio podatke o noćenjima i dolascima turista u lipnju koji su potvrdili solidan uvod u glavnu turističku sezonu.

Tijekom promatranog mjeseca u komercijalnim smještajima ostvareno 2,7 milijuna dolazaka i 13,2 milijuna noćenja turista, što je za 74,6 tisuća ili 2,8% više dolazaka i 114,2 tisuće ili 0,9% više noćenja turista u odnosu na lipanj 2022. Rast na godišnjoj razini potaknut je prvenstveno priljevom stranih turista koji su u lipnju ostvarili preko 90% ukupnih noćenja. Stranih gostiju došlo je 2,5 milijuna te su ostvarili 12,3 milijuna noćenja u lipnju 2023., što je za 3,2% dolazaka i 0,9% noćenja više na godišnjoj razini, prenose RBA analitičari.

S druge strane, broj dolazaka domaćih turista manji je za 0,6%, a broj noćenja gotovo nepromijenjen (+0,1%) u odnosu na lipanj 2022. Uspoređujući podatke s lipnjem 2019., broj dolazaka u lipnju 2023. ipak je za 6,4% niži, ali je broj ukupnih noćenja turista premašen za 1,3%. Skromnije pozitivne godišnje promjene pokazatelja tijekom lipnja u odnosu na prijašnje mjesece vjerojatno su povezane i s rasporedom praznika na glavnim emitivnim tržištima.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do lipnja zabilježen je dvoznamenkast rast fizičkih pokazatelja u turizmu te su turisti ostvarili 6,4 mil. dolazaka i 24 mil. noćenja. Naime, broj dolazaka veći je za 17,3%, a broj noćenja za 10,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako je ostvareno 2,2% manje dolazaka u odnosu na prvu polovinu 2019., broj noćenja povećao se za 4,9%. Nastavak pozitivnih trendova zrcale i fiskalni računi u djelatnostima koje su usko povezani s turizmom.

U razdoblju siječanj-lipanj 2023. primjetan je značajan dvoznamenkast rast vrijednosti, ali i solidan rast broja računa na godišnjoj razini, i u kategoriji Smještaj i u kategoriji Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Ipak, valja naglasiti da je rast vrijednosti povezan i s rastom cijena u promatranim kategorijama.

"Dosadašnji podaci potvrđuju naša očekivanja o uspješnoj turističkoj sezoni. Budući da je za očekivati snažnu potražnju za turističkim uslugama i u središnjem dijelu turističke sezone, izgledan je nastavak snažnog rasta prihoda od turizma, osobito u uvjetima kontinuiranog rasta potrošačkih cijena tijekom prošle i ove godine. U skladu s navedenim, pozitivni trendovi u turizmu trebali bi kroz očekivanja o raspoloživom dohotku stanovništva nastaviti u pozitivnom smjeru djelovati i na potrošački optimizam", komentiraju RBA analitičari.

Prema strukturi zemalja iz kojih dolaze, najviše noćenja u prvih šest mjeseci ostvarili su strani turisti iz Njemačke (6 mil. ili 28,3%), što je 4,3% noćenja više u odnosu na isto razdoblje 2022. Slijede noćenja turista iz Austrije (11,1%), Slovenije (9,3%), Poljske (6,7%), Ujedinjene Kraljevine (5,2%), Češke (4,4%) i Italije (3,9%). Osim Češke, sve navedene zemlje bilježe porast noćenja u razdoblju siječanj-lipanj 2023. na godišnjoj razini. S druge strane, domaći turisti su u navedenom razdoblju ostvarili 1,2 mil. dolazaka (+8,0%) te 2,8 mil. noćenja (+4,3%).

Prema vrstama turističkih smještajnih objekata, u prvom polugodištu najviše noćenja turista ostvareno je u Odmarališta i slični objekti za kraći odmor (40,3% od ukupno ostvarenih noćenja, +7,9% godišnje), a slijede Hoteli i sličan smještaj (36,4% od ukupno ostvarenih noćenja, +16,4% godišnje).

"Očekujemo da će se u središnjem dijelu turističke sezone zadržati pozitivne godišnje stope rasta. Ipak, na oprez pozivaju podaci o, primjerice, njemačkim turistima, koji su tijekom lipnja ostvarili 20,2% manje dolazaka i 11% manje noćenja na godišnjoj razini. U lipnju je prosječna popunjenost soba iznosila 67%, a stalnih postelja 68,9%", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram