Zatvori
Foto: Abdulrhman Alkhnaifer / Unsplash
PoslovniPuls
08/08/2023

Saudijci izgubili milijarde dolara na lošim ulaganjima u tehnološkom sektoru

Državni ulagački fond Saudijske Arabije (PIF) izvijestio je o gubitku od 15,6 milijardi dolara u 2022. godini nakon što je vrijednost njegovih ulaganja u tehnološki fond SoftBank Vision Fund naglo pala, te nakon što ulaganja u druge tehnološke kompanije nisu donijela očekivani razultat, prenosi Bloomberg.

Saudijski PIF ostvario je dobit od 25,4 milijarde dolara godinu dana prije.

PIF, kojim predsjedava prestolonasljednik Muhamed bin Salman, značajno je povećao udio saudijskih dionica u ukupnoj imovini fonda. Također je smanjio udio posvećen Međunarodnim strateškim imovinama s 20% na 10% - a što uklučuje engleski nogometni klub Newcastle United FC i sredstva u fondu Blackstone Group LP koji ulaže u američku infrastrukturu.

Rast ulaganja u lokalne dionice uglavnom je potaknut prijenosom 4% udjela u energetskom divu Saudi Aramco na PIF u veljači 2022. godine. Taj udio vrijedi oko 80 milijardi dolara.

PIF je ključni dio saudijskih nastojanja da diverzificira svoje poslovne aktivnosti izvan biznisa s naftom. Prijestolonasljednik ga koristi za ulaganje desetaka milijardi dolara u baš sve; od grandioznih turističkih projekata do infrastrukture za električna vozila i sportske arene diljem Saudijske ARabije.

Unatoč gubitku, imovina PIF-a kojom se upravlja povećala se sa 527,8 milijardi dolara na 595,5 milijardi dolara.

Imovina saudijskog PIF-a trenutno iznosi oko 777 milijardi dolara, objavio je Institute for Sovereign Wealth Fund.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram