Zatvori
Foto: Adris
PoslovniPuls
02/08/2023

Iz Adrisa se pohvalili sjajnim polugodišnjim poslovnim rezultatima

Adris grupa u prvom je polugodištu 2023. godine ostvarila ukupan prihod u iznosu od 435 milijuna eura, što je rast od 13 posto. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 406 milijuna eura i za 12 posto je veći od prihoda ostvarenog u istom razdoblju u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 67 milijuna eura i za 12 posto je veća od ostvarene u prvom polugodištu prošle godine. Neto dobit za prvo polugodište 2023. godine iznosi 25,7 milijuna eura, što je rast od 30 posto, navodi se u priopćenju.

Sva tri Adrisova posla ostvarila su rast prihoda i neto dobiti. Croatia osiguranje ostvarilo je 28,6 milijuna eura konsolidirane neto dobiti, odnosno 14 posto više u usporedbi s prvim polugodištem 2022. U turističkom dijelu poslovanja, uz rast prihoda od 25 posto, operativna profitabilnost (EBITDA) porasla je za 20 posto, dok je u segmentu zdrave hrane, uz rast prihoda od tri posto, povećana i operativna profitabilnost za 15 posto.

U prvom polugodištu 2023. godine ostvarena je prodaja od 783 tisuće jedinica, što je osam posto više u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem, odnosno tri posto više od rekordne 2019. godine. Istarski dio ostvario je četiri posto veću prodaju i 13 posto više u usporedbi s 2019. godinom. Zagrebački hoteli rasli su 19 posto, a dubrovački 28 posto. Hoteli u Zagrebu ostvarili su 78 posto prodaje iz 2019. godine, a dubrovački dio je na 85 posto prodanih jedinica iz 2019. godine. Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 105 milijuna eura, što je za 25 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, odnosno 31 posto više od realizacije iz 2019. godine. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 21 milijun eura, što je rast od 20 posto. EBIT je u prvih šest mjeseci iznosio jedan milijun eura, a neto dobit minus jedan milijun eura.

Booking je u ovom trenutku bolji od prošlogodišnjeg. U turističkom dijelu Grupe planirana ulaganja u ovoj godini iznose gotovo 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na dvije grupe ulaganja: kampove u Istri te hotele Zonar i Westin u Zagrebu i Marjan u Splitu. Ovogodišnja ulaganja u kampove znatno su podigla kvalitetu proizvoda i ponude, a na tržište je uvedeno i 230 novih mobilnih kućica. Očekuje se da će do sljedeće sezone 74 posto kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice s ambicijom daljnjeg rasta. U travnju 2023. godine otvoren je potpuno obnovljeni hotel Zonar Zagreb (bivša Panorama), kapaciteta 299 jedinica.

Od prvog siječnja 2023. u primjeni je novi međunarodni računovodstveni standard financijskog izvješćivanja MSFI 17, koji utječe na drugačiji način izračuna ključnih pokazatelja poslovanja poput prihoda, kombiniranog omjera i neto dobiti. Uvođenje standarda novina je za cijelu djelatnost osiguranja u Hrvatskoj tako da i izračun veličine tržišta i tržišnog udjela po novom standardu za sada nije dostupan.

Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 221 milijun eura, što je za 11 posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine. U prvih šest mjeseci 2023. godine Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit u iznosu od 28,6 milijuna eura. Prošlogodišnji rezultat, prilagođen za učinke MSFI 17 i MSFI 9, koji predstavlja usporedivi rezultat iz pogleda menadžmenta, manji je za 3,6 milijuna eura i iznosi 25 milijuna eura. Uz primjenu učinaka spomenutih standarda MSFI17 i MSFI9, Croatia osiguranje ostvarilo je rast neto dobiti od 14 posto.

Nastavljen je i snažan razvoj digitalnog poslovanja. Ostvarena premija iz ukupnog digitalnog poslovanja u drugom kvartalu 2023. rasla je 17 posto. Laqo, Croatijin digitalni brand, u drugom kvartalu ostvario je rast od 43 posto. Kumulativan rast u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 50 posto. Ponuda Laqo osiguranja u svibnju je proširena putnim osiguranjem, a u suradnji s Infobipom, globalnom cloud komunikacijskom platformom i vodećom IT kompanijom u regiji, Laqo je postao prvi osigurateljni brand u Europi koji u korisničkoj podršci koristi umjetnu inteligenciju tj. OpenAI GPT platformu.

Croatia osiguranje u svibnju je lansiralo Spektar, jedinstvenu ponudu paketa na osigurateljnom tržištu koja spajanjem polica osiguranja unutar kućanstva omogućuje uštede i dodatne pogodnosti za sve članove kućanstva. Tržište je prepoznalo i brzo prihvatilo ovu inovaciju, pa se tako u nepuna tri mjeseca od lansiranja u Spektar uključilo više od 30.000 kućanstava. Croatia osiguranje ovime potvrđuje svoju poziciju lidera u inovacijama na tržištu osiguranja.

Nastavljena su i ulaganja u razvoj postojećih i novih kanala prodaje. Uz novi SME prodajni kanal, revitaliziran je i kanal prodaje životnih osiguranja te uspostavljena suradnja s bankama na pružanju nove usluge kreditnog posredovanja.

Croatia osiguranje nastavlja s ulaganjima u zdravstveni segment poslovanja, a vrijednost ulaganja u posljednje tri godine iznosi približno 20 milijuna eura. U drugom kvartalu 2023. godine Croatia Poliklinika bilježi rast prihoda iz temeljnog poslovanja u iznosu od 49 posto. Nakon otvaranja nove Croatia Poliklinike u Osijeku, u 2023. godini planirano je otvaranje još tri nove poliklinike u Splitu, Zadru i Varaždinu.

Cromaris je u prvom polugodištu 2023. godine ostvario prihod od prodaje roba i usluga od 49 milijuna eura, što je za tri posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Ostvarena je količinska prodaja od 6.413 tone ekvivalenta svježe ribe. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 89 posto količinske prodaje i 89 posto prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Austrije i Francuske. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u prvom polugodištu činili 35 posto prihoda, najveći rast i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 6,6 milijuna eura, što je rast od 15 posto. Cromaris je u prvom polugodištu 2023. godine ostvario neto dobit u iznosu od dva milijuna eura, ostvarivši rast od 41 posto.

Cromaris nastavlja provođenje transformacijskih inicijativa s naglaskom na profitabilnost, i to u dva ključna područja – tržišnom poslovanju i operacijama, zaključuje se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram