Zatvori
Wall Street neboderi
Foto: Sirisvisual / Unsplash
PoslovniPuls
27/07/2023

Inflacija i rat u Ukrajini usporavaju globalna venture capital ulaganja

Globalno rizično ulaganje (venture capital) palo je šesti kvartal zaredom u drugom kvartalu 2023. godine - smanjujući se sa 86,2 milijarde dolara u 10.121 transakciji u prvom kvartalu 2023. na 77,4 milijarde dolara u 7.783 transakcije u drugom kvartalu 2023. Rast kamatnih stopa, tvrdoglavo visoka inflacija, geopolitički izazovi, uključujući i produljeni rat na Ukrajini, te stalne brige o stabilnosti globalnog bankarskog sustava, sve su to doprinijeli izazovnom kvartalu za ulaganje rizičnog kapitala diljem svijeta.

SAD su držale najveći udio u ulaganju rizičnog kapitala s investicijama od 42,9 milijardi dolara , uključujući šest mega-transakcija većih od 400 milijuna dolara tijekom drugog kvartala ove godine. Ulaganja u Aziji su nastavila padati i iznosila su 20,1 milijardu dolara- Europski investitori također su ostali po strani, s padom na 13,5 mlrd. dolara investicija.

"Neizvjesnost je i dalje prisutna na globalnom tržištu rizičnog kapitala uslijed geopolitičkih napetosti, visoke inflacije i mogućnosti nastavka rasta kamatnih stopa na ključnim tržištima", izjavio je Conor Moore, voditelj KPMG Private Enterprise za regiju Amerika i voditelj KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network, KPMG International. "Investitori rizičnog kapitala diljem svijeta ostali su oprezni tijekom drugog kvartala, pažljivo analizirajući potencijalne transakcije i prioritetizirajući profitabilnost i dugoročnu održivost startup poslovnih modela. Ovo je zanimljivo vrijeme jer možda nikada prije nismo vidjeli ovu razinu ekonomske i geopolitičke neizvjesnosti koja se sučeljava s uzbudljivim, potencijalno svjetski mijenjajućim fenomenom - umjetnom inteligencijom. Bitku između ove dvije suprotstavljene sile bit će zanimljivo promatrati", kaže Moore.

Općenito, zabilježen je pad broja mega-transakcija ovog kvartala, s nekoliko značajnih iznimki. Američki online payment div Stripe je s 6,9 milijardi dolara privukla najveći iznos rizičnog kapitala u drugom kvartalu. Nakon Stripe-a, Singapurska internetska platforma Shein privukla je sljedeći najveći iznos (2 milijarde dolara), a slijedi američka tvrtka za umjetnu inteligenciju Inflection AI (1,3 milijarde dolara) i indijska tehnološka tvrtka za obrazovanje Byju’s (700 milijuna dolara). Lenskart, trgovac naočalama, također sa sjedištem u Indiji, zatvara 5 najvećih VC transakcija s iznosom ulaganja od 600 milijuna dolara. Sveukupno, najvećih 10 transakcija diljem svijeta raspoređeno je među 8 različitih zemalja.

Investicije u tehnologiju umjetne inteligencije ostale su snažne u drugom kvartalu 2023. Interes investitora za AI nastavio je rasti nakon predstavljanja ChatGPT-a od strane OpenAI-a krajem 2022. godine i najave Microsoftove investicije od 10 milijardi dolara. U drugom kvartalu 2023., Google je uložio 450 milijuna dolara u Anthropic, dok je Amazon najavio kako će svojim korisnicima staviti na raspolaganje dva jezična modela putem usluge Amazon Web Services. Istovremeno, Inflection AI, startup kojeg podržava Microsoft, također je osigurao veliko ulaganje od 1,3 milijarde dolara.

Očekuje se kako će ukupno ulaganje rizičnog kapitala ostati relativno stabilno u trećem kvartalu 2023. Godine. Tijekom daljnjeg razdoblja, geopolitički izazovi, nedostatak povjerenja u prilike za izlazak iz investicija (exit), ekonomske zabrinutosti i potencijal za dodatno povećanje kamatnih stopa nastavit će utjecati na broj transakcija unatoč stalnoj visokoj likvidnosti.

"Očekujemo kako će investitori i dalje biti oprezni u sljedećim mjesecima, stavljajući prioritet na investicijske prilike u prosperitetnim industrijama poput energetike i AI-a, i usmjeravajući svoja sredstva na one poslovne pothvate koji pokazuju jasan put prema profitabilnosti", izjavio je Jonathan Lavender, Globalni voditelj KPMG Private Enterprise, KPMG International.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram