Zatvori
Vladimir Putin
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
26/07/2023

Putin dao zeleno svjetlo: Rusija položila temelje za lansiranje digitalne rublje

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, potpisao je zakon koji će "digitalnoj rublji" dodijeliti status zakonskog sredstva plaćanja usred teških sankcija i rastuće inflacije uzrokovane sukobom u Ukrajini.

Prema tom zakonu, Putin je dodijelio zakonska ovlaštenja Ruskoj banci – centralnoj banci zemlje – da djeluje kao operater platforme za digitalnu valutu središnje banke (CBDC). Zakon također postavlja zakonske definicije za korisnike i specificira kako će banke djelovati unutar novog okvira.

Iako je zakon dobio Putinov zeleno svjetlo, ruski dužnosnici kažu kako će trebati proći još neko vrijeme prije nego digitalna rublja bude široko prihvaćena.

U intervjuu za Forbes, Olga Skorobogatova, zamjenica predsjednika središnje banke, rekla je kako većina ruskih građana neće dobiti pristup digitalnoj valuti prije 2025. godine.

Za razliku od kriptovaluta poput Bitcoina, CBDC je centralizirani token čija vrijednost je povezana s nacionalnom fiat valutom. Danas se ruska rublja smatra jednom od najslabijih svjetskih valuta.

Ideja o digitalnoj valuti kružila je Rusijom već nekoliko godina, ali koncept je postao hitniji nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokrenuli niz sankcija kako bi izolirali Rusiju s međunarodnih financijskih tržišta nakon invazije na Ukrajinu.

Tijekom posljednja dva tjedna, obje komore ruskog parlamenta – Državna Duma i Vijeće Federacije – usvojile su zakon i poslale ga Putinu na potpis. Ruska središnja banka započet će testirati CBDC-a već tijekom kolovoza.

Kako je zamišljeno, Rusi će moći izvršavati plaćanja i transfere iz svojih digitalnih novčanika, koji će biti unutar platforme središnje banke ili jedne od njezinih partner banaka. S druge strane, CBDC se može koristiti samo za plaćanja i transfere, a ne za zajmove ili pologe, prema odredbama središnje banke.

Dva dana nakon što je Vijeće Federacije usvojilo zakon, guvernerka središnje banke Rusije Elvira Naibullina rekla je kako Rusi neće biti prisiljeni prihvatiti digitalnu rublju, ali je izrazila nadu kako će ga što više ljudi koristiti.

"Ako žele, koriste ga. Ako ne žele, ne moraju", rekla je Nabiullina, prenose ruski državni mediji. "Ali zaista se nadamo kako će (digitalna rublja, op. a.) biti praktičnija i jeftinija, kako za građane tako i za tvrtke, Ovo je nova prilika."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram