Zatvori
Ericsson Nikola Tesla
Foto: PRESS
PoslovniPuls
26/07/2023

Ericsson Nikola Tesla: U prvih šest mjeseci ostvareni prihodi od 138 milijuna eura

U prvih šest mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode u visini od 138 milijuna eura uz bruto maržu od 13,3 posto te neto dobit od 12,2 milijuna eura.

“Nastavak stabilnog poslovanja i rezultati koje je Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila u prvom polugodištu 2023. godine pokazuju našu otpornost i snagu da kvalitetno odgovorimo na sve poslovne izazove i prilike. Iako prihodi od prodaje bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 138 milijuna eura (2,2% niže u odnosu na isto razdoblje 2022.), neto dobit je porasla 34,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 12,2 milijuna eura”, izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Isporuke usluga za Ericsson nastavile su rasti te su neutralizirale manje prihode od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima, prije svega zbog manjih kapitalnih ulaganja operatora. Tijekom prvog polugodišta kompanija je potpisala više novih ugovora s postojećim i novim kupcima čime je osiguran kontinuitet dobrog poslovanja i visoka razinu knjiženih narudžbi, istaknula je predsjednica kompanije.

Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu nastavljena je partnerska suradnja s vodećim operatorima HT i A1 Hrvatska, a u segmentu Digitalno društvo potpisani su novi ugovori s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom pravosuđa i uprave, Državnom geodetskom upravom, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje te Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Također, u tijeku su i intenzivne prodajne aktivnosti na novim poslovnim prilikama.

Na izvoznim tržištima nastavijena je suradnja s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom, Ipkom Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenia.

U drugom tromjesečju Istraživačko-razvojni (R&D) centar Ericssona Nikole Tesle isporučio je dogovorene projekte, zadržavši poziciju vodećeg R&D Centar unutar globalnog Ericssona.

“Ovakav nas rezultat motivira na daljnje izvršavanje obveza na visokoj razini i čini nas samouvjerenima i spremnima za nove odgovorenosti i aktivnosti. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u području razvoja softvera, Ericsson Nikola Tesla vodeći je izvoznik softvera u Hrvatskoj”, komentirala je Kovačević.

U odnosu na prvo polugodište 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 13,3 posto, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Sukladno tome, operativna dobit veća je 44,3 posto te iznosi 14,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 34,3 posto te iznosi 12,2 milijuna eura. Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti posljedica je promjene u dinamici plaćanja pojedinih kupaca, i u skladu je s očekivanjima kompanije.

“U drugom dijelu godine očekujemo poboljšanje i povrat na pozitivne razine. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38,0 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem drugog tromjesečja iznose 65,8 milijuna eura (40,2% ukupne imovine)”, rekla je Kovačević.

“I u narednom razdoblju ostajemo snažno fokusirani na kvalitetnu realizaciju ugovorenih poslova za naše kupce na domaćem i izvoznim tržištima te razvoju poslovanja u svim segmentima s naglaskom na rast u području Digitalnog društva. Isto tako, nastavljamo s digitalnom transformacijom Ericsson Nikola Tesla Grupe kako bismo dodatno unaprijedili interne procese, efikasno odgovarali na tržišne zahtjeve te jačali našu lidersku poziciju u ICT industriji”, poručila je prdsjednica Ericssona Nikole Tesle.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram