Zatvori
Foto: Erik-Jan Leusink / Unsplash
PoslovniPuls
07/07/2023

Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje u porastu, ali preokret je možda na vidiku...

Prema posljednjim podacima DZS-a, u prvom ovogodišnjem tromjesečju rast cijena stambenih nekretnina blago je usporio na godišnjoj razini i na tromjesečnoj razini, prenose RBA analitičari.

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježio je rast od 2,0% u odnosu na posljednje tromjesečje 2022. U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, nakon rasta u četvrtom tromjesečju 2022. od 17,3%, u prvom tromjesečju 2023. godišnja stopa rasta usporila je na još uvijek snažnih 14%. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan dvoznamenkasto višim cijenama stambenih objekata u Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnoj razini, cijene novih stambenih objekata u prvom tromjesečju bile su više za 0,9%, dok su one postojećih stambenih objekata zabilježile rast od 2,2%. S druge strane, promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 16,5% u razdoblju studeni-prosinac 2022., cijene novih stambenih objekata usporile su s rastom na 7,7%. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekta usporile su blažom dinamikom, s 17,4% na 15,0%. Stoga je nastavljen trend pozitivnih stopa rasta cijena postojećih stambenih objekata koji traje od kraja 2015. godine.

U Gradu Zagrebu zabilježen je skroman pad cijena od 0,3% na tromjesečnoj razini, prvi od trećeg tromjesečja 2020. S druge strane, rast cijena na godišnjoj razini usporio je s 22,5% na 14,7%. Na Jadranu su cijene na tromjesečnoj razini bile više za 3,6%, dok je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast cijena iznosio 13,2%. Uz rast od 5,0% na tromjesečnoj razini, u ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je blago usporavanje rasta cijena na godišnjoj razini, s 17,5% na 16,6%.

"Trend godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina započet je 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim stopama rasta nastavio se i u 2023. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju, kvalitetu i starost nekretnine. Uz još uvijek niske kamatne stope, opisanim kretanjima na tržištu stambenih nekretnina u određenoj mjeri svakako je pridonijela još uvijek izražena nesklonost alternativnim oblicima ulaganja budući da se određeni dio nekretnina kupuje kao investicija. Ulaganje u nekretnine također može poslužiti i kao prirodna zaštita od inflacije", komentiraju RBA analitičari.

"U ovoj godini očekujemo nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, međutim, skromnijom dinamikom u odnosu na prethodne godine. Revitalizacija potresom pogođenih područja, kao i ostalih dijelova Hrvatske, podržava očekivanja nastavka rasta cijena u središnjem dijelu Hrvatske, dok će i dalje povećana potražnja gurati cijene nekretnina u Zagrebu prema višim razinama. Rast cijena na obali određivat će i trendovi u turizmu. Zadnji krug (sedmu godinu za redom) prijava za APN subvencionirane kredite provodila se tijekom ožujka, što je također jedan od čimbenika koji će cijene stambenih nekretnina gurati prema višim razinama u narednim mjesecima.

S druge strane, zaoštravanje monetarne politike i podizanje kamatnih stopa Europske središnje banke te posljedični rast kamata na stambene kredite mogao bi, s određenim vremenskim odmakom, utjecati na slabljenje potražnje za stambenim nekretninama. Na usporavanje rasta cijena djelovat će i ekonomska neizvjesnost kroz pooštravanje uvjeta kreditiranja i pogoršanje percepcije investitora o stanju promatranog tržišta. U istom smjeru moglo bi djelovati i usmjeravanje sredstava u alternativne oblike ulaganja, čija atraktivnost raste i zbog povećanja kamatnih stopa", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram