Zatvori
Priceless-Croatia (Dubrovnik) (1)
Foto: PRESS
PoslovniPuls
01/07/2024

Dramatičan rast cijena nekretnina na obali - Dubrovnik prednjači

Izvješće portala Indomio.hr koji je vodeći portal za nekretnine u Hrvatskoj i dio Indomio grupe, pruža detaljan pregled promjena traženih cijena nekretnina duž hrvatske obale za 2024. godinu u usporedbi s 2023. godinom, navodi se u priopćenju.

Analiza otkriva značajne promjene u popularnim obalnim regijama, pružajući uvid u atraktivne mogućnosti za ulaganje.

Najveći rast cijena zabilježen je u Dubrovniku, gdje su cijene stanova porasle s 4071 €/m² u 2023. godini na nevjerojatnih 5686 €/m² u 2024. godini, što predstavlja povećanje od 39,67%. Rovinj također bilježi značajan rast cijena stanova od 14,46%, dok je na otoku Krku rast cijena kuća iznosio 13,71%.

Analiza pokazuje da su cijene stanova općenito rasle više u usporedbi s kućama. Na primjer, u Šibeniku su cijene stanova porasle za 8,93%, dok su cijene kuća porasle za 11,05%. S druge strane, Split i Makarska zabilježili su pad cijena kuća, što može sugerirati zasićenje tržišta ili promjenu u preferencijama kupaca. Konkretno, cijene kuća u Splitu pale su za 6,84%, a u Makarskoj za 1,67%.

Dubrovnik je apsolutni lider u porastu cijena nekretnina s gotovo 40% rasta cijena stanova, što ukazuje na iznimno visoku potražnju i atraktivnost ovog grada. Otoci Hvar i Krk bilježe značajan porast cijena kuća, što odražava njihovu popularnost kao luksuznih destinacija. Na primjer, cijene kuća na Krku su porasle za 13,71% , dok su cijene kuća na Hvaru porasle za 11,72 %. S druge strane, Korčula je zabilježila pad cijena i stanova i kuća, što bi moglo ukazivati na promjene u turističkim trendovima ili uvjetima na tržištu. Cijene kuća na Korčuli pale su za 3,5 %, dok su cijene stanova smanjene za 6,01%.

"Rast cijena u većini obalnih gradova može se pripisati rastućoj potražnji, promjenama u turističkim preferencijama i tržišnim uvjetima. Međutim, pad cijena u Splitu i Makarskoj sugerira zasićenost tržišta ili promjenu preferencija kupaca“, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com. Matijević naglašava da su tražene cijene nekretnina na oglasniku Indomio formirane od strane prodavatelja, često različite od realiziranih cijena te su kalkulirane na bazi medijana, što ih čini pouzdanijim pokazateljem tržišne vrijednosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram