Zatvori
Sveučilište Oxford
Foto: Liv Cashman / Unsplash
PoslovniPuls
05/07/2023

Istraživanje s Oxforda dokazalo da umjetna inteligencija "ima nos" za dobro ulaganje

Istraživanje Sveučilišta Oxford pokazalo je kako umjetna inteligencija i strojno učenje mogu bolje od ljudi detektirati privatne ulagačke fondove koji donose iznadprosječne prinose.

Tako je računalni softver uspješno odabrao fondove koji su ostvarili 5 posto veće godišnje prinose u usporedbi s prosjekom private equity industrije čija se vrijednost danas procjenjuje na iznos od gotovo 8 bilijuna dolara.

Tim istraživača, predvođen Ludovicom Filippom, profesorom financijske ekonomije na Oxfordu, dokazao je kako kvantitativne informacije na koje ulagači obraćaju pažnju tijekom postupka dubinskog istraživanja, poput reputacije tvrtke i prethodnih rezultata, konačno određuju njihov izbor, bez obzira na dosadašnje performanse fondova na tržištu kapitala.

Ulagači ne reagiraju na kvalitativne informacije u prospektima fondova, ali te informacije koristi umjetna inteligencija, pokazalo je istraživanje s Oxforda.

Istraživači s Oxforda u zaključku kažu kako je pod određenim okolnostima umjetna inteligencija zaista bolja u odabiru ulagačkih fondova od ljudi.

"Ovo je prvi put da je umjetna inteligencija dokazala sposobnost odabirati investicije na temelju dubinskih analiza i tehničkih dokumenata napisanih posebno za visoko specijalizirane i velike institucionalne ulagače, a umjetna inteligencija je nadmašila većinu ovih velikih profesionalnih ulagača", rekao je profesor Filippo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram