Zatvori
Dubrovnik
Foto: Datingjungle / Unsplash
PoslovniPuls
14/06/2023

Statistika potvrdila optimizam: Ovogodišnja turistička sezona sjajno krenula!

Prema posljednjim podacima DZS-a, u travnju je nastavljen trend dvoznamenkastih stopa rasta fizičkih pokazatelja u turizmu na godišnjoj razini.

Naime, u komercijalnim smještajima ostvareno je 1.091 tisuće dolazaka i 3.041 tisuće noćenja turista, što predstavlja rast dolazaka za 31,0% odnosno rast noćenja za 20,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U odnosu na travanj 2019., ostvareno je 1,4% manje dolazaka, ali i 2,2% više noćenja. Od ukupnog broja ostvarenih noćenja u travnju, gotovo 84% odnosilo se na strane goste. Strani turisti ostvarili su 870 tisuća dolazaka i 2.547 tisuće noćenja, što je za 35,6% više dolazaka odnosno 21,5% više noćenja u odnosu na travanj 2022. S druge strane, domaći turisti ostvarili su 220 tisuća dolazaka i 494 tisuće noćenja, odnosno 15,5% više dolazaka i noćenja u odnosu na travanj prethodne godine.

Promatrano kumulativno, ukupan broj noćenja koji su ostvarili domaći i strani turisti u razdoblju od siječnja do travnja veći je za 19,6% u odnosu na siječanj-travanj 2022. ali i za 6,1% u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. Strani su turisti u promatranom razdoblju ostvarili 1,4 mil. dolazaka i 4 mil. noćenja, što je za 37,1% više dolazaka i za 22,1% više noćenja turista u odnosu na prva četiri mjeseca 2022. Najviše noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Slovenije (678 tisuća noćenja, što je 17,1% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista).

Najviše noćenja stranih turista u travnju 2023. ostvarili su turisti iz Njemačke (466 tisuće ili 18,3% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista) i Slovenije (450 tisuća ili 17,7% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), a slijede turisti iz Austrije (11,6%), Italije (5,7%) te Ujedinjene Kraljevine (5,4%).

Najviše noćenja u travnju ponovno bilježi Istarska županija (1 mil.), odnosno 33,8% od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Istarskoj županiji, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije (26,7%) te turisti iz Njemačke (23,6%).

U hotelima je ostvareno najviše noćenja turista, i to 1,4 mil. ili 46,7% od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine noćenja turista u hotelima porasla su za 25,8%. Slijede noćenja turista ostvarena u sobama, apartmanima i kućama za odmor (27,2% od ukupno ostvarenih noćenja).

"Očekivanja o uspješnoj turističkoj sezoni potvrdila je i službena statistika DZS-a za travanj kada je broj dolazaka i noćenja turista nastavio rasti snažnim dvoznamenkastim stopama u odnosu na isto razdoblje 2022. Stoga se naše optimistične prognoze glede ovogodišnjih rezultata u turizmu čine vrlo realnim unatoč još uvijek razmjerno visokim inflatornim pritiscima diljem Europe. Sklonost putovanjima i dokolici ostaje prisutna, a blizina hrvatskog tržišta te prepoznatljiva i rastuća kvaliteta ponude omogućavat će ostvarenje dobrih rezultata i u ovoj godini. K tome, ulazak u schengenski prostor i uvođenje eura čimbenici su koji idu u prilog pozitivnim očekivanjima jer olakšavaju razmjenu usluga i smanjuju transakcijske troškove. Na navedena očekivanja upućuje i kretanje potrošačkog optimizma koji je zabilježio u svibnju daljnje poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram