Zatvori
Foto: Andres Garcia / Unsplash
PoslovniPuls
07/06/2023

Geopolitičke napetosti zbog Kine: Financijaši Facebooka i LinkedIn-a podijelili tvrtku

Jedna od najmoćnijih američkih venture capital investicijskih kompanija, Sequoia Capital, najavila je razdvajanje kompanije u tri dijela.

Tvrtka koja je ulagača u brojne američke brzorastuće tehnološke kompanije, poput Facebooka, LinkedIn-a, PayPal-a i Googlea, najavila je podijelu svog poslovanja na Sequoia Capital u SAD-u i Europi, Peak XV Partners u Indiji i jugoistočnoj Aziji te HongShan u Kini.

Podjela, koja će biti dovršena do ožujka iduće godine, dolazi usred rastućih geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a, dviju najvećih svjetskih ekonomija.

U pismu svojim ulagačima i partnerima, Sequoia je umanjila razloge za svoje razdvajanje. "Postalo je sve složenije voditi decentralizirano globalno investicijsko poslovanje", napisali su regionalni lideri tvrtke Roelof Botha, Neil Shen i Shailendra Singh na tvrtkinom blogu.

"To je dovelo do toga da su centralizirane funkcije unutar tvrtke postale više teret nego prednost. Osim toga, kako je portfelj svakog entiteta proširio svoj obuhvat na tvrtke koje postaju globalni lideri, primijetili smo rastuću konfuziju na tržištu zbog zajedničkog branda Sequoia te konflikta interesa među entitetima."

Ova iznenađujuća najava dolazi nakon sve izazovnijeg razdoblja za američke venture capital fondove koji ulažu u Kinu. Vladajuća administracija Joea Bidena radi na programima koji ograničavaju protok američkih uaganja u Kinu, gdje je Sequoia desetljećima imala značajnu ulogu u poticanju potrošačkog internetskog sektora te rastuće azijske ekonomije.

Na sastanku G7 u travnju ove godine, američki predsjednik Biden tražio je podršku savezničkih zemalja za svoje planove ograničavanja stranih ulaganja u Kinu.

Sequoia Capital China već je značajno usporila svoje aktivnosti u Kini. Tvrtka je u srpnju prošle godine prikupila ogromnih 9 milijardi dolara svježeg kapitala, ali je od trećeg tromjesečja 2022. do drugog tromjesečja 2023. uložila u "samo" 62 startup tvrtke, izračunao je TechCrunch.

Što se tiče Peak XV Partners, koji je pod svojim prethodnim nazivom prikupio 9,2 milijarde dolara putem 13 zasebnih ulagačkih fondova i uložio u više od 400 start-upova u regiji, planira uložiti 2,5 milijarde dolara koje je prikupio prošle godine, izjavila je nova Sequoina poslovna jedinica za Indiju i jugoistočnu Aziju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram