Zatvori
Tvornica
Foto: Ant Rozetsky / Unsplash
Jasmin Hadžić
01/06/2023

LOŠE: Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj usporava šesti mjesec zaredom

Industrijska proizvoda u travnju nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta šesti mjesec zaredom.

Prema podacima koje je u ponedjeljak objavio DZS, u odnosu na travanj 2022. obujam industrijske proizvodnje manji je za 3,5% (kalendarski prilagođeni podaci). Navedeno predstavlja intenziviranje dinamike pada (u ožujku je pad iznosio 0,8% godišnje) i najveći pad od svibnja 2020. Prema kalendarski prilagođenim podacima, u prva četiri mjeseca 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. industrijska proizvodnja manja je za 2,1%. Nakon kontinuiranog rasta od kraja prošle godine, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je na mjesečnoj razini za 2,4%, prenose RBA analitičari.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivnu promjenu u travnju ostvarila je tek Energija (+1,5%). U suprotnom smjeru djelovala je promjena kod kategorija Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-3,7%), Kapitalni proizvodi (-3,0%), Trajni proizvodi za široku potrošnju (-2,3%) i Intermedijarni proizvodi (-2,1%).

Na godišnjoj razini, snažnu negativnu promjenu bilježe Trajni proizvodi za široku potrošnju (-15,7%), a slijede Intermedijarni proizvodi (-8,3%) i Energija (-1,8%). Kategorija Trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježila je najveći pad od studenog 2020. Istovremeno je rast proizvodnje kapitalnih proizvoda nastavio usporavati na godišnjoj razini, a u travnju je iznosio 1,1%, najmanje od lipnja 2020. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine skroman rast također bilježe i Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+1,2%).

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji po stopi od 9,2% na godišnjoj razini. Nastavak negativnih promjena šesnaesti mjesec zaredom zabilježen je u Rudarstvu i vađenju (-4,3%). Trend pada koji traje od studenog 2022. nastavlja se u Prerađivačkoj industriji (-5,2%), koja čini oko 85% ukupne industrijske proizvodnje. U prerađivačkoj industriji dinamika pada primjetno je ubrzala na godišnjoj razini (s -1,4% na -5,2%).

Unutar prerađivačke industrije, snažan pad zabilježen je u djelatnostima Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-96,1%), Proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-26,6%), Proizvodnja tekstila (-25,4%), Proizvodnja namještaja (-20,1%) te Proizvodnja papira i proizvoda od papira (-18,0%). Proizvodnja namještaja kontinuirano slabi od lipnja prošle godine. Rast je zabilježen u 6 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije od čega najsnažniji rast bilježi kategorija Proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (+30,2%), a slijedi kategorija Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+22,2%).

"Uz prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja, na aktivnosti u industriji djeluje i kontinuiran rast opće razine cijena kroz rastuće ulazne troškove i slabljenje potražnje za industrijskim dobrima. Trend usporavanja potražnje započet krajem prošle godine u najvećim gospodarstvima zasigurno će se nastaviti odražavati i na domaću proizvodnju. Iščezavanjem postojećih narudžbi, skromnija potražnja djeluje na trenutnu i planiranu proizvodnju, a izazovni poslovni uvjeti u prerađivačkom sektoru dolaze do izražaja. U skladu s navedenim, u nastavku godine prevladavaju negativni rizici, a godišnji rast industrijske proizvodnje vjerojatno će na razini cijele 2023. usporiti u odnosu na 2022. godinu", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram