Zatvori
PoslovniPuls
10/05/2023

Američki Rivian isporučuje sve više električnih automobila, ali nastavlja gomilati gubitke

Američki proizvođač električnih automobila, Rivian, objavio je poslovne rezultate za prvi kvartal ove godine, a koji pokazuju snažan rast prihoda, ali tvrtka je i dalje opasno neprofitabilna.

Rivian je u utorak izvijestio o prihodu od 661 milijuna dolara u prvom kvartalu, gotovo sedmerostruko više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bio pogođen problemima s opskrbom i proizvodnjom.

Rivian je u prvom kvartalu isporučio 7.946 električnih automobila.

Prihod se, međutim, smanjio u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine kada je Rivian ostvario 663 milijuna dolara prihoda.

Cijene dionica Riviana porasle su za 5% u after hours trgovini na 14,57 dolara jer su investitori pozitivno reagirali na premašivanje prihoda. Analitičari koje je anketetirao Yahoo Finance predvidjeli su prosječni prihod za prvi kvartal u iznosu od 652 milijuna dolara.

Tvrtka je također smanjila svoj neto gubitak u odnosu na prošlu godinu. Rivian je u prvom kvartalu izvijestio o neto gubitku od 1,35 milijardi dolara, ili 1,45 dolara po dionici, što je manje od gubitka u Q1 2022. godine od 1,59 milijardi dolara, odnosno 1,77 dolara po dionici.

Izvršni direktor Riviana RJ Scaringe istaknuo je napredak tvrtke, navodeći kontinuirano povećanje proizvodnje R1S SUV-a i R1T kamiona, integraciju Enduro motora i LFP baterijskih paketa te poboljšanu radnu učinkovitost.

"Naši temeljni prioriteti za 2023. su nepromijenjeni", rekao je u Scaringe.

"Naš tim ostaje usredotočen na povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, razvoj R2 platforme i budućih tehnologija te pružanje izvanrednog korisničkog iskustva našim kupcima. Proizvodnja tijekom prvog tromjesečja bila je u skladu s očekivanjima i kao rezultat toga ponovno potvrđujemo našu prognozu proizvodnje za cijelu godinu u iznosu od 50 000 automobila”, rekao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram