Zatvori
Sundar Pichai
Foto: Maurizio Pesce / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
24/04/2023

Evo koliko je prošle godine zaradio prvi čovjek Google-a

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične tvrtke Alphabet, prošle je godine uprihodio gotovo 226 milijuna dolara, pokazuje najnoviji financijskih izvještaj iz Alphabet-a.

Najveći dio spomenutog iznosa dolazi od paketa dionica vrijednog više od 218 milijuna dolara. Ostatak godišnje nadoknade dolazi od osnovne plaće od 2 milijuna dolara i više od 5 milijuna dolara za privatni sigurnosni tim.

Pichai je zaradio nešto više od 6 milijuna dolara u 2021. godini i 7,4 milijuna dolara u 2020. godini.

No, može računati na poveće pakete dionica koje dobiva svake tri godine, 2019. godine primio je sličan paket od 281 milijun dolara.

Dionice tvrtke Alphabet pale su za 39% u 2022. godini usred općeg usporavanja američkog tehnološkog sektora. Dionice su se djelomično oporavile ove godine - porasle su za oko 19,5% od siječnja.

Drugi vodeći ljudi u Googleu također su dobili izdašne plaće u 2022. godini, iako nikako nisu bile tako velike kao Pichaijeva. Prabhakar Raghavan, viši potpredsjednik za znanje i informacije u Googleu, i Philipp Schindler, glavni poslovni direktor Googlea, svaki su zaradili 37 milijuna dolara. Financijska direktorica Alphabet i Googlea Ruth Porat i Kent Walker, pravni direktor, zaradili su oko 24,5 milijuna dolara.

U siječnju je Alphabet objavio kako će otpustiti 12 000 zaposlenika, što čini 6% ukupne radne snage. Medijan godišnje naknade za zaposlenike u Alphabetu iznose nešto manje od 280 000 dolara, prenosi CNN.

Plaće vrhunskih izvršnih direktora porasle su za 1460% od 1978. godine prema studiji Instituta za ekonomsku politiku, a više od 80% njihovih plaća obično je vezano uz dionice.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram