Zatvori
PoslovniPuls
03/04/2023

Pariz izglasao zabranu iznajmljivanja električnih romobila

Stanovnici francuske metropole na nedjeljnom referendumu izglasali su zabranu poslovanja za tvrtke koje iznajmljuju električne romobile. Težak, ali i očekivan udarac za tvrtke Lime, Dott i Tier koje na pariškim ulicama upravljaju flotom od oko 15.000 električnih romobila.

Čak 89 posto ljudi koji su izašli na referendum, glasali su protiv iznajmljivanja romobila.

Gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, kazala je kako električni romobili uzrokuju veliki broj prometnih nesreća i kako je poslovni model kompanija koje upravljaju njima previše skup da bi bio održiv. Francuski mediji prenose kako vožnja romobila u trajanju od 10 minuta stoji oko 5 eura.

Dott, Lime i Tier su u zajedničkom priopćenju kazali da je nizak odaziv birača utjecao na rezultate referenduma. Na izbore je izašlo samo 103.084 ljudi, što je oko 7,5% registriranih pariških birača. Okrivili su restriktivna pravila, ograničen broj biračkih mjesta (a time i duge redove koji odvraćaju mlade birače) i nedostatak elektroničkog glasovanja, rekavši da je kombinacija "jako nagnuta prema redoslijedu dobnih skupina, što je proširilo jaz između za i protiv."

Osim toga, tvrtke su rekle da je referendum održan istog dana kad i pariški maraton, te da je samo građanima Pariza dopušteno glasati, izostavljajući one koji žive izvan grada, ali putuju u njega.

Iako rezultati referenduma nisu pravno obvezujući - svi očekuju kako će gradonačelnica Hidalgo izdati zabranu poslovanja za iznajmljivače eletričnih romobila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram