Zatvori
Kolica trgovina
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
30/03/2023

Skromni (realni) rast maloprodaje u veljači

Uz stagnaciju u odnosu na siječanj, realan kalendarski prilagođen promet u trgovini na malo bio je u veljači viši za skromnih 0,4%. Uz nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa inflacije, nominalan rast bio je očekivano snažniji (13,9% godišnje odnosno 0,6% mjesečno), prenose RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio niži 1%.

U usporedbi s veljačom 2022. rast prometa od trgovine na malo za 9,3% ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,3%

Prema izvornim indeksima, nominalan promet veći je za 13,9% u odnosu na veljaču 2022., a najveći doprinos imale su trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,7% i s utjecajem na ukupan indeks od 5,7%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 43,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6% te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 9,1% i s utjecajem na ukupan indeks od 1,6%.

U prva dva mjeseca 2023. realan promet od trgovine na malo porastao je 0,8% na godišnjoj razini.

"Na povratak pozitivnim kretanjima upućivali su i pokazatelji pouzdanja potrošača koji su u veljači zabilježili poboljšanje u odnosu na siječanj. Pozitiva realna promjena u veljači rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka koji su se u veljači spustili na 12,0% godišnje. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo kako će (skroman) pozitivan doprinos ukupnom gospodarskom rastu doći upravo od osobne potrošnje", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram