Zatvori
Bill Gates
Foto: Masaru Kamikura / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
22/03/2023

Bill Gates: OpenAI je donio veliku revoluciju za tehnološki sektor

Suosnivač Microsofta, Bill Gates, kaže kako je GPT AI model tvrtke OpenAI najrevolucionarniji napredak u tehnologiji otkako je prvi put vidio moderno grafičko korisničko sučelje (GUI) 1980. godine.

U blogu objavljenom u utorak, Gates je napisao kako je izazvao tim tvrtke OpenAI prošle godine da razvije umjetnu inteligenciju koja bi mogla položiti Advanced Placement ispit iz biologije. GPT-4, objavljen javnosti prošli tjedan, postigao je maksimalni broj bodova, prema tvrtki OpenAI.

"Cijelo iskustvo je bilo impresivno", napisao je Gates. "Znao sam da sam upravo vidio najvažniji napredak u tehnologiji otkako je izumljeno grafičko korisničko sučelje."

"Razvoj AI-a jednako je temeljan kao stvaranje mikroprocesora, osobnih računala, interneta i mobilnih telefona. Promijenit će način na koji ljudi rade, uče, putuju, koriste zdravstvenu skrb i komuniciraju. Cijele će se industrije promijeniti. Poslovi će se razlikovati prema tome kako dobro koriste AI", piše Gates.

Gatesove razmišljanja podudaraju se s drugim velikim tehnološkim liderima popout bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji predviđaju da bi strojno učenje moglo promijeniti i najveće industrije.

Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, izjavio je u utorak kako AI sektor doživljava svoj "iPhone trenutak", odnosno vrijeme kada nova tehnologija postaje široko prihvaćena i poduzetnici vide mogućnosti za nove poslove i proizvode.

Gates i Microsoft imaju bliske veze s tvrtkom OpenAI, koja je razvila GPT model. Microsoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI i najavio integraciju njihove tehnologije u svojim proizvodima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram