Zatvori
PoslovniPuls
23/02/2023

Blagi rast stope nezaposlenosti početkom godine

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju 2023. blago je porasla na 7,2% u odnosu na 6,8% u prosincu.

Rast stope nezaposlenosti u skladu je s povećanjem registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (+3,9% mjesečno). Aktivno stanovništvo ostvarilo je pad od 1,3% u odnosu na prosinac.

Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2022. godine, registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 0,6 postotna boda. Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je pada broja registriranih nezaposlenih od 6,6% uz rast broja aktivnog stanovništva od 1,4%. U odnosu na isto razdoblje krizne 2020. godine registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 2,5 postotnih bodova.

S druge strane, prema privremenim podacima DZS-a o kretanju zaposlenosti, ukupan broj zaposlenih u siječnju iznosio je 1.586.438 osoba, što je povećanje za 2,1% u odnosu na siječanj 2022., ali i pad od 1,7% u odnosu na prosinac 2022. Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u siječnju, prema privremenim podacima, prosječan broj zaposlenih viši je za 2,3% u odnosu na isto razdoblje 2022., ali manji za 1,8% u odnosu na prethodni mjesec. Kategorija koja zabilježila najsnažniji godišnji rast prosječnog broja zaposlenih u pravnim osobama u siječnju bila je ICT (14,5%) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+8,5%). Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježe i Građevinarstvo (+4,6%) te Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (+4,6%). Na mjesečnoj razini najveći pad broja zaposlenih bilježe Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-13,5%).

"Tržište rada za sada pokazuje snažnu otpornost na nepovoljna ekonomska i geopolitička kretanja. Tijekom 2023. očekujemo pozitivne trendove na tržištu rada, ali slabijim intenzitetom odražavajući privremeno usporavanje gospodarske aktivnosti. Stoga projiciramo tek minimalan pad stope nezaposlenosti i nešto umjereniji rast zaposlenosti", komentirali su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram